Kurs i projektering och planering av nya arbetsmiljöer
Lärandemål
Det övergripande syftet med kursen är att deltagarna ska kunna medverka till och ta en aktiv roll i utformning av nya arbetsmiljöer vid projektering och planering. Genom praktisk träning erövrar deltagarna erfarenhet, kunskaper och verktyg i planering- och projekteringsprocessen inom vård och omsorg, industri och kontorsmiljöer samt insikt om hur arbetsmiljöingenjörer och ergonomer kan bidra i olika stadier.
Efter avslutad kurs ska studenterna kunna:
- Ge exempel på vilka metoder som passar i olika stadier i processen och i olika kontext.
- Praktiskt använda ett urval av de planeringsmetoder/modeller som tas upp i kursen; t.ex. SOFT-modellen, aktivitetskartläggning, två-och-två-häftet.
- Redogöra för hur planering och projekteringsprocessen genomförs på ett metodiskt och strukturerat sätt samt företagshälsans, arbetsmiljöingenjörers och/eller ergonomers roll i dessa processer.
- Diskutera och reflektera över planering i praktiken med andra kursdeltagare i nätverk.
- Fördjupa sin kunskap om metoder och verktyg i processerna.
- Sprida och använda kursunderlaget till kollegor och kundföretag.
Kursens innehåll
Kursen kommer innehålla beskrivningar av projektering och planeringsprocessen med goda exempel, kravspecifikationer, checklistor och andra datainsamlingsmetoder, analysmetoder och visualiseringsmetoder för att bl.a. skapa delaktighet av framtida användare av lokalerna/utrustningen. Fokus kommer ligga inom tre applikationsområden; industri, vård och omsorg, och kontor.
Schema
- Förberedelse: Material skickas ut till deltagare som fyller i detta samt en arbetsbok med centrala problem i ett projekt som de deltar i eller skall delta i.
- Dag 1 (Flemingsberg) 11 sept. 2019: Modeller, ett smörgåsbord av metoder och verktyg, och goda exempel beskrivs och deltagarna deltar i en workshop. Målet med denna dag är att deltagarna tar med sig planer/idéer om hur de ska organisera och genomföra en workshop/metod i sina projekt.
- Hemuppgift: Under ca 3 månader har deltagarna tid på sig att genomföra en eller flera workshops/metoder.
- Dag 2 (Flemingsberg) 11 dec. 2019: under dag 2 redovisas och diskuteras lärdomar och hur deltagarna kan gå vidare i sina projekt.
Som kursdeltagare på denna kurs finns även möjlighet att delta på moment i kursen "planering och projektering" 7,5 hp som studenter på masterprogrammet i "Teknik, arbete och hälsa" läser parallellt. Exempel är studiebesök och fördjupade kunskaper inom ritningsgranskning.
Kursutvärdering
Kursutvärdering (pdf 176 kB) från våren 2016
Rekommenderade förkunskaper
Arbetslivserfarenhet som ergonom eller arbetsmiljöingenjör.
Krav för deltagande
Inneha ett aktuellt projekt under kursens gång.
Utbildningen ges av
Ergonomienheten på Skolan för teknik och hälsa, Kungliga Tekniska högskolan. Efter avslutad kurs ges ett intyg på kursdeltagande.
Kursansvarig
Jörgen Eklund
Kontaktperson
Linda Rolfö
Kurskostnad
2500:- inkl moms, fika och lunch. Rabatt ges för deltagare med företag om erbjuder praktikfall inom kursens ramar.
Språk
Kursen hålls på engelska.
Anmälan
Vänligen anmäl ditt intresse till lrolfo@kth.se senast 15 aug. Vid anmälan ange förnamn, efternamn, e-mail, mobilnr., företag, adress, faktura-adress, beskrivning av aktuellt projekt och matallergier.
Mer information
Skicka frågor till lrolfo@kth.se