Att genomföra examensarbete utomlands behöver inte innebära ökade kostnader. Eftersom ditt examensarbetet ingår i din utbildningsplan och du är inskriven på KTH medan du genomför dem så har du möjlighet att ta emot studiemedel motsvarande som för vanliga studier. Du kan även söka stipendier, exempelvis via Erasmus för examensarbeten inom Europa.
Studiemedel
Under ditt examensarbete kan du behålla studiemedlen från CSN eftersom du fortfarande är inskriven och tar poäng på KTH. Ett så kallat merkostnadslån går att söka för att täcka till exempel högre levnadskostnader, reskostnader och studieavgifter.
Läs mer på csn.se
.
Finansiering inom Europa
Ska du att göra examensarbete inom Europa? Utöver allt som listas på den här sidan finns ytterligare alternativ via exempelvis Erasmus+.
Danske bank sköter KTH:s utbetalningar. För att få bidrag utbetalt till ditt bankkonto måste du anmäla ditt konto till Danske bank. Anmäler du inte konto får du ett utbetalningskort att lösa in på bank skickat till din hemadress. KTH:s arbetsgivarnummer är 505751.
Bidrag till språkkurs ges först när du blivit nominerad till utlandsstudier, minst en termin eller ett läsår.
Om du åker på utbytesstudier inom Erasmus eller Bilaterala-utbyten.
Om du åker som utbytesstudent och det mottagande universitet inte anordnar någon kostnadsfri språkkurs.
Om du läser på en privat språkskola i utbyteslandet eller i Sverige, där det kostar pengar.
När kan du inte få språkbidrag:
Om du inte är uttagen på utbytesstudier av ABE Utbildningskansli utan har ordnat platsen på egen hand (så kallad freemover) kan du tyvärr inte ansöka om språkbidrag.
Om du redan fått språkbidrag tidigare.
Ersättning för språkkurs i engelska eller svenska ges inte.
Retroaktivt – du kan inte få språkbidrag för utbytesstudier du gjort tidigare läsår.
Ersättningen är max 5 000 kronor.
Så ansöker du
Fyll i blanketten Ansökan och beslut om resestipendium/resebidrag och lämna den tillsammans med kvitto på betald kurs till din internationella koordinator.
Studenter som nominerats av EECS-skolan kan ansöka om ett resebidrag via EECS-Utbildningskansli. Resebidrag ges under förutsättning att du inte får något annat stipendium (t.ex Erasmus-stipendium) relaterat till dina utbytesstudier, därmed ges resebidrag inte till europeiska länder. Bidraget ges för utbytesstudier genom KTH samt för examensarbete. Utbytesstudierna ska omfatta minst en termins studier och vid examensarbete ska vistelsen vid mottagande organisation utomlands vara minst åtta veckor.
Resebidragsnivåer:
Länder inom Europa som inte är anslutna till t.ex Erasmus+: 4000 kr
Nordamerika/Asien: 6000 kr
Övriga världen: 8000 kr
Fyll i Ansökan om resebidrag (pdf 230 kB) och skicka den till exchange.out@eecs.kth.se
Bidrag för språkkurs
Studenter som nominerats av EECS-skolan för utbytesstudier kan ansöka om ett bidrag för språkkurs via EECS Utbildningskansli. Språkkursbidrag ges under förutsättning att språkkursern är för språket som talas i landet där studenten har blivit nominerad för utbytesstudier. Erbjudandet gäller även för studenter som ska göra examensarbete utomlands.
Ersättning kan ej ges för språkkurs i engelska. Ansökan om språkkursbidrag görs retroaktivt mot uppvisande av kvitto för språkkursen. Språkkursbidraget kan endast sökas en gång per student.
Studenter vid ITM-skolan som ska genomföra examensarbete utomlands kan beviljas ett resestipendium från ITM Utbildningskansli. Vid examensarbete ska vistelsen vid mottagande organisation utomlands vara minst åtta veckor. Student som erhåller Erasmusstipendium eller motsvarande, eller andra stipendier för utlandsstudier genom KTH (MFS/Field Studies, Linnaeus-Palme eller GDH) är inte berättigad till resestipendium. Bidraget kan enbart erhållas en gång under din studietid på ITM-skolan.
Belopp vid resestipendium för examensarbete:
Europa: 3000 kr
Nordamerika: 4000 kr
Övriga världen: 6000 kr
Ansökan
Fyll i blanketten Ansökan och beslut om resestipendium/resebidrag och lämna den till din internationella koordinator.
CBH-skolan ger bidrag för en språkkurs i landet där utbytesstudier eller examensarbete kommer att genomföras. Språkbidrag betalas i efterhand mot uppvisande av kvitto för språkkursen för en kostnad av max 4 000 kronor. Språkbidrag ges inte för studier i engelska språket.
Så ansöker du
Fyll i blanketten Ansökan och beslut om resestipendium/resebidrag och lämna den tillsammans med kvitto på betald kurs till din internationella koordinator.
Administrationen av utbetalningen görs via CBH-skolans HR-avdelning. Därför kommer pengarna normalt den 25:e, månaden närmast avresa till värdlandet. Betalningen står ofta bara märkt som "lön".
Du som gör ditt examensarbete utomlands kan ansöka om resebidrag på 5000 kr från SCI-kansliet. Student som erhåller Erasmusstipendium eller motsvarande, eller andra stipendier för utlandsstudier genom KTH (MFS/Field Studies, Linnaeus-Palme eller GDH) är inte berättigad till resestipendium. Bidraget kan enbart erhållas en gång under din studietid på SCI-skolan.
Räkna med att det tar 2-3 månader från du lämnat in ansökan tills pengarna blir utbetalda.
Fyll i blanketten Ansökan och beslut om resestipendium/resebidrag och lämna den till din internationella koordinator.
Det finns gott om övriga stipendier att söka, men det krävs ofta en del arbete att hitta något som passar just din situation. Nedan anges ett antal länkar till stipendiedatabaser och organisationer som utlyser stipendier.
Om du genomför examensarbete vid ett företag så kan företaget som uppdragsgivere betala ut ersättning för ditt arbete. Det är möjligt att ta emot ersättning även om man beviljats Erasmusstipendium. OBS! -du kan bli återbetalningsskyldig för studiemedel om din årsinkomst blir för hög. Mer information på
csn.se
.