MFS steg för steg
Så här genomför du ett Minor Field Studies-projekt vid KTH, från start till mål.
1. Se till att du uppfyller behörighetskraven
2. Ha koll på kraven vid genomförande av MFS
För att kunna bli beviljad MFS-stipendium finns det ett antal krav som måste uppfyllas vid genomförandet av fältstudien.
- Studien ska resultera i ett examensarbete på kandidat-, magister- eller masternivå i form av en rapport på engelska om 15-30 hp. Den kan utföras av en eller två personer gemensamt. I undantagsfall kan tre studenter beviljas för samma projekt. I de fall tre studenter ansöker om samma projekt ska arbetsfördelningen i gruppen tydligt beskrivas.
- Du ska vid ansökningstillfället ha en tydlig och realistisk projektidé i form av en projektplan.
- Då MFS-projektet ska vara poänggivande måste handledare eller examinator vid KTH bekräfta att slutresultatet kan tillgodoräknas som ett examensarbete i samband med ansökan.
- Du ska ha handledare vid KTH samt kontaktperson i det land där fältstudien utförs.
- Studien ska utföras i ett av de . MFS kan inte beviljas för projekt i områden dit Utrikesdepartmentet avråder från resor.
- Utlandsvistelsen ska vara om minst åtta sammanhängande veckor.
- Projektet ska möta kraven för examensarbete inom ditt program samt anknyta till . Studien bör vara så tillämpad som möjligt och möjliggöra goda kontakter med både den professionella och sociala miljön i landet.
3. Spåna på projektidéer och påbörja projektplanen
Din projektidé utvecklar du själv, i samverkan med handledare för ditt examensarbete eller tillsammans med kontaktperson i mottagarland. Projektet ska beskrivas i en projektplan om 2-4 sidor på engelska. Projektplanen ska bland annat innehålla bakgrund, syfte, beskrivning av ämnet (som ska ha koppling till utvecklingsfrågor), metod och genomförande, tidplan, källförteckning och budget.
4. Hitta en handledare
Handledaren är den akademiskt ansvariga för studentens examensarbete och bistår i projektutveckling, metodval och i projektformulering.
5. Skaffa en kontaktperson
Det kan ta tid att hitta en kontaktperson i värdlandet, så börja i tid. Kontaktpersonen kan representera eller vara anställd vid inhemsk myndighet, universitet, organisation eller företag i landet och behöver inte ha en akademisk koppling. Denna person ska ge stöd, rådgivning och vid behov assistera med praktiska arrangemang före och under vistelsen. Du ansvarar för att etablera dialog med kontaktpersonen i värdlandet före utresan och förmedla vad deras uppdrag innebär.
Du kan använda det bifogade infobladet om MFS att hänvisa till när du har din initiala kontakt med kontaktperson inför ansökan.
Minor Field Studies: An introduction to contact persons (pdf 331 kB)
6. Certifikat för global kompetens
Ta ditt MFS till nästa nivå genom att läsa kursen Interkulturell kompetens innan din fältstudie och kursen Global kompetens efter. När du sedan tar ut din examen bifogas ett Certifikat för global kompetens, en kvalitetstämpel och ett bevis på att du är förberedd för dagens internationella arbetsliv.
7. Gör en ansökan och invänta besked
Ansökan är öppen mellan 21 september och 21 oktober kl. 17, 2022. I november kommer besked om ansökan meddelas dem som ansökt.
8. Förberedande kurs
Innan avresa ska du delta på en obligatorisk förberedelsekurs på KTH.
9. Skriv din rapport/examensarbete samt reseberättelse
Fältstudien ska resultera i en rapport (examensarbete) samt en reseberättelse. Rapporten ska godkännas av handledare och examinator vid KTH. Sida, UHR och KTH har rätt att fritt förfoga över rapporten. Om studien inte redovisas enligt angivna regler kan MFS-stipendiet återkrävas. Reseberättelsen skickas som PDF till MFS-handläggaren. Även boardingkort skall skickas till MFS-handläggaren efter hemkomst.