Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Utveckla din studieteknik

Förbättra dina studieresultat med bättre studieteknik! Studierna på KTH kan vara utmanande och hålla ett högt tempo så missa inte att ta del av allt det stöd som vi erbjuder. På den här sidan har vi samlat tips och de många olika typer av stöd du kan få på KTH.

Få in bra studievanor och lär dig planera bättre

Planering och bra studievanor är väldigt viktigt för att lyckas i dina studier, och det finns mycket hjälp att få.

Planera dina studier och ta ansvar

Som programstudent behöver du själv hålla koll på vilka kurser som ingår i ditt program och när kurserna ges. Du behöver också känna till lärandemålen och kursinnehållet på respektive kurs, samt om kursen har särskilda behörighetskrav. Genom utbildningsplanen kan du hålla koll på allt detta, och se vilka kurser som ingår i ditt program och när på året en kurs kommer att ges.

Utbildningsplaner

Få en bättre studieteknik

KTH anordnar lunchseminarier med olika teman kring studieteknik och du kan ta del av filmer med olika teman, som minnesteknik, planering eller hur du tar del av kurslitteratur på bästa sätt. Behöver du hjälp med planering och stöd i dina studier kan du också alltid kontakta din programstudievägledare .

Filmer om studieteknik

Björn Liljeqvist föreläser inom studieteknik och har spelat in ett 20-tal filmer om studieteknik med olika teman. Du kan till exempel lära dig om studieteknik och AI, att läsa kurslitteratur, hur du kan planera dina studier bättre, olika minnestekniker och tips om avslappning och stresshantering.

Filmer om studieteknik

Person som sitter koncentrerat framför en laptop

Studera till videomaterial

Det är inte alltid helt lätt att studera till en video, såsom en inspelad föreläsning. Här har vi samlat olika tips för att effektivt studera en video.

Klara matten på KTH

Matematiken är en viktig del i KTH:s utbildningar och ibland kanske du känner att du behöver hjälp och stöd för att komma vidare. Många väljer att plugga tillsammans med andra studenter och lösa uppgifter i grupp. Det är ett bra sätt att ge varandra stöd och hjälp när man kör fast. En bra studieteknik hjälper också mycket. Här har vi samlat filmer som kan ge verktyg för att underlätta mattestudierna.

Studieteknik för matematik

Att plugga ”räkneämnen” som matematik, fysik, teknik och liknande består till avgörande delar av tillämpad kunskap och att kunna lösa problem. Det finns dock beprövade tillvägagångssätt som underlättar arbetet.

Typiska problem

När du pluggar matematik och tekniska ämnen så går mycket av arbetet ut på att bygga upp en erfarenhetsbank av typiska problem. Med hjälp av denna kan du senare lösa mer avancerade problem. 

Svårare problem

När man pluggar matte och teknik finns det alltid typiska uppgifter som är relativt enkla att lära sig. Men griper man sig an klurigare problem är det inte alltid uppenbart var man ska börja. Hur gör man då?

Informationssökning och referenshantering

KTH Biblioteket har många resurser för att hjälpa dig med att söka fram information eller hantera referenser i dina arbeten. Hitta information om hur du bedömer en vetenskaplig artikel, vilka verktyg du kan använda och vilka söktjänster vi rekommenderar. KTH Biblioteket erbjuder också handledning i informationssökning, ämnes- och patentdatabaser eller referenshantering.

Utveckla ditt skrivande och dina presentationer

På KTH Biblioteket finns också verktyg och handledning för att hjälpa dig att utveckla ditt skrivande och andra kommunikativa färdigheter. Vi som kan hjälpa dig arbetar inom Centrum för akademiskt skrivande & retorik (CAS). Studenter på alla utbildningsnivåer kan få hjälp med att förbättra sina texter och muntliga presentationer.

Har du frågor?

Du kan kontakta din studie- och karriärvägledare för att få stöd i studierna. 

Studie- och karriärvägledning