Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Marskalk

KTH:s studenters medverkan som marskalkar är sedan många år en självklar och viktig del i KTH:s akademiska högtider såsom diplomutdelning, doktorspromotion, rektorsinstallation och KTH:s akademiska högtid. Som marskalk erbjuds du en unik möjlighet att få ta del av KTH:s traditionsrika ceremonier och att bygga ut ditt nätverk.

Marskalk

Om marskalk

Marskalk är en titel för en person som deltar vid en ceremoni eller högtid. KTH:s marskalkar är samtliga studenter vid KTH men deltar som ceremoniella funktionärer vid dom akademiska högtiderna  som sker några gånger årligen. 

Marskalkarna har stor betydelse för de akademiska högtiderna. Förutom att marskalkarna bidrar med flera praktiskt viktiga funktioner för ceremoniernas genomförande, representerar marskalkarna hela universitetets studentkollektiv och dess organisationer samt är viktiga för att ge den högtidlig inramningen som varje cermoni kräver.

Arbetsuppgifter

Som marskalk fungerar du som ceremoniell funktionär och assisterar med olika uppgifter för att de akademiska högtiderna ska fungera så bra som möjligt samt präglas av högtidlighet och värdigt flyt. 

Uppgifterna som du som marskalk utför kan till exempel vara:

  • att kontrollera att alla diplom ligger i exakt rätt ordning inför diplomutdelningen
  • att assistera jubeldoktorer vid doktorspromotionen
  • att se till att rätt professor går upp på scenen vid rätt tillfälle under KTH:s akademiska högtid
  • att ta emot gäster vid rektorsinstallationen

Alla uppgifterna är lika viktiga som du genomför med vänlighet, noggrannhet och värdighet.

Vi ställer särskilt höga krav på att du som marskalk har ett oklanderligt uppträdande och korrekt klädsel. 

Klädkod

För att medverka som marskalk eller fanbärare, krävs att du anammar klädkoden för ceremonierna, vilket är högtidsdräkt:

  • Frack med vit frackskjorta och vit väst, vit fluga, svarta strumpor, svarta välputsade skor (ej av fritidsmodell) eller lackskor samt vita tunna handskar (handledslånga).
  • Lång klänning i valfri färg och modell, dock ej för brokigt mönster (ej strandklänning) sjal och aftonväska bör undvikas av praktiska skäl. Vita tunna långa handskar (armbågslånga), skor passande för tillfället, med lagom klack för att orka gå och stå en kväll.

Vid promotions- och installationsceremoni används gult/blått marskalksband. Vid diplomutdelningsceremonierna används kårbanden, då med den mörkblå färgen närmast halsen. Banden bärs alltid på höger axel.

Till samtliga ceremonier använder marskalkar och fanborg den s.k. schmecken, KTH:s grå eller lila mössa med tofs och spegater. I detta sammanhang undviks ordnar, utmärkelser, nålar/pins och liknande. 

Andra studentuppdrag under de akademiska ceremonierna

Övermarskalk

Studenternas övermarskalk (ÖM) samordnar marskalkarnas medverkan vid de akademiska högtiderna. Övermarskalken fungerar även som presentatör och toastmaster under ceremoni och bankett. Till sin hjälp har övermarskalken en biträdande övermarskalk (BÖM).

Uppdraget är ett extrajobb som du har vid sidan av studierna och pågår i två år. Under första året är du biträdande övermarskalk och andra året är du övermarskalk. Det är ett spännande och roligt jobb som ger erfarenhet av att arbetsleda en grupp och att tala inför stora samlingar människor. För att vara aktuell behöver du ha gedigna kunskaper om KTH:s akademiska högtider (exempelvis som marskalk) samt vara nogrann och tycka om att planera komplexa ceremonier.

Marskalk

Fanbärare och standarbärare

KTH har sedan början av förra seklet använt sektionsfanor vid högtidliga tillfällen. Sektionsfanor och studentkårens standar medverkar i samtliga ceremoniers in- och utmarsch samt under ceremonierna. Fanbärare väljs ut av sektionerna.

Intresserad att bli fanbärare eller standarbärare?

Kontakta din sektion i första hand och därefter fanborgen@ths.kth.se