Kursen innehåller ett antal föreläsningar och metodlaborationer som är anpassade till projektarbetet i kursen. Föreläsningarna introducerar laborationerna och syftet med laborationerna är att stärka upp projektarbetet. Metoder för projektledning, konceptutveckling och konceptval tränas och tillämpas i projektet.
Vidare innehåller kursen undervisning i struktur- och formvariation, produktionsekonomi samt strukturerat arbetssätt och stödmetoder för att belysa särskilda aspekter eller stötta särskilda moment i produktframtagningen.
Tyngdpunkten i kursen ligger på ett produktframtagningsprojekt och undervisningen fokuserar på metoder och verktyg för de olika arbetsmomenten i ett sådant projekt. Kunskapen som erhålls i kursen skall tillsammans med tidigare förvärvad kunskap från utbildningen tillämpas i projektet. Projektet kommer att vara förankrat i ett verkligt problem och funktion, form och tillverkningsaspekter ska beaktas.
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
- Beskriva, tillämpa och redogöra för tillämpning av metoder, processer och teoretiska koncept i produktframtagning,
- Föreslå, redogöra för och visualisera funktion, konfiguration och form på en produkt,
- Genomföra och tillämpa en enklare projektplanering samt kunna beskriva och tillämpa ett strukturerat arbetssätt i produktframtagning,
- Tillämpa tidigare erhållna kunskaper i formgivning, visualisering, CAD, dimensionering, materialval och tillverkning.