Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida

AL2110 Hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion 7,5 hp

Information per kursomgång

Termin

Information för HT 2024 Start 2024-08-26 programstuderande

Studielokalisering

KTH Campus

Varaktighet
2024-08-26 - 2024-10-27
Perioder
P1 (7,5 hp)
Studietakt

50%

Anmälningskod

50102

Undervisningsform

Normal Dagtid

Undervisningsspråk

Engelska

Kurs-PM
Kurs-PM är inte publicerat
Antal platser

Ingen platsbegränsning

Målgrupp

Öppet för alla studenter under förutsättning att kursen kan ingå i programmet.

Planerade schemamoduler
[object Object]
Schema
Schema är inte publicerat

Kontakt

Examinator
Ingen information tillagd
Kursansvarig
Ingen information tillagd
Lärare
Ingen information tillagd

Kursplan som PDF

Notera: all information från kursplanen visas i tillgängligt format på denna sida.

Kursplan AL2110 (HT 2023–)
Rubriker med innehåll från kursplan AL2110 (HT 2023–) är markerade med en asterisk ( )

Innehåll och lärandemål

Kursupplägg

Föreläsning samt seminarier och projekt

Kursinnehåll

Kursen beskriver alternativa livsmedelssystem och deras komplexisitet i samband med bedömning av deras hållbarhet samt demonstrerar hållbarhetens ”trade-offs” mellan kontrasterande system (dvs lokal vs global, extensiv vs intensiv) . Ämnen som behandlas är: agroekologi, livsmedels- och jordbrukssystem, näringscykler, effekter på hållbarheten, livscykelanalys, klimatförändringar, ekosystemtjänster, biodiversitet, effekter av land- och vattenanvändning, livsmedelssäkerhet och suveränitet, handel, GMO.

Lärandemål

Efter slutförd kurs skall studenten kunna:

·         Analysera och jämföra miljömässiga, ekonomiska och sociala hållbarhetsaspekter av alternativa livsmedelsproduktions- och konsumtionssystem ( t ex ekologisk vs konventionell odling, animaliskt baserade vs icke – animaliskt baserade dieter)

·         Utvärdera och kritiskt granska alternativa livsmedelsproduktions- och konsumtionssystemsystem med hjälp av hårda (dsv kvantitativa) systemansatser.

·         Argumentera rationellt, logiskt och konsekvent, samt på ett artigt sätt, för de relativa effekterna på hållbarhet associerade med olika system för livsmedelsproduktion och konsumtion.

Kurslitteratur och förberedelser

Särskild behörighet

Antagen till Masterprogram, teknik och hållbar utveckling (TSUTM).

Övriga: Kandidatexamen eller högskoleingenjörsexamen eller annan motsvarande teknisk, naturvetenskaplig eller annan vetenskaplig examen på grundnivå med en omfattning av minst 180 högskolepoäng eller motsvarande.

Engelska B/6 eller motsvarande.

Utrustning

Kursen använder KTHs learning management system (LMS) som ett viktigt stöd. En dator med internet och möjlighet att läsa Word och Excel (Microsoft versionen rekommenderas) samt läsa pdf filer är nödvändig. Annan mjukvara, som behövs i kursen kommer att vara tillgänglig för nedladdning eller på KTHs datorer.Annan mjukvara som används i kursen kommer att laddas ner från internet ifrån LMS eller göras tillgänglig på KTHs datorer

Kurslitteratur

Meddelas vid kursstart

Examination och slutförande

När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.

Betygsskala

A, B, C, D, E, FX, F

Examination

  • PRO4 - Projekt, 3,0 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F
  • SEM1 - Seminarium, 1,5 hp, betygsskala: P, F
  • SEM2 - Seminarium, 0,5 hp, betygsskala: P, F
  • TEN1 - Tentamen, 2,5 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Övriga krav för slutbetyg

Godkända seminarier, godkänt projekt samt godkänd tentamen.

Studenter som ej slutfört kurs med tidigare examinationsmoment ombeds kontakta examinator för kursen

Möjlighet till komplettering

Ingen information tillagd

Möjlighet till plussning

Ingen information tillagd

Examinator

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare information

Kursrum i Canvas

Registrerade studenter hittar information för genomförande av kursen i kursrummet i Canvas. En länk till kursrummet finns under fliken Studier i Personliga menyn vid kursstart.

Ges av

Huvudområde

Maskinteknik, Miljöteknik

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Påbyggnad

Ingen information tillagd