Kursen behandlar kommunal planering och stadsutveckling med utgångspunkt i samtida praxis. I kursen undersöks vilka visioner och koncept som används i dagens planering och hur arbetet med hållbar stadsutveckling drivs med hjälp av existerande planverktyg. Tre teman genomsyrar kursen:
- Platsens förutsättningar. Planens förankring i den lokala kontexten innebär att platsens förutsättningar ska styra planförslaget samt att utformningen av lokala livsmiljöer är anpassad till det lokala samhällets behov. Analys av platsspecifika förhållanden är därför en viktig del i planeringsprocessen som avgör kvalitén på slutresultatet.
- Bärande idéer. Kommunens arbete med hållbar stadsutveckling främjas av sammanhållande idéer och verkningsfulla åtgärder som formar områdets utveckling och som knyter an till existerande visioner inom kommunen och bland andra samhällsaktörer.
- Utformningen av planprocessen. Kommunen är beroende av olika kompetenser och samhällsaktörer som deltar i planeringen och genomförandet av planerna. Därför bör planeringsprocessen organiseras på ett sätt att den främjar öppenhet, nytänkande och delaktighet.
Kursen består av litteraturseminarier, projektarbete och eget arbete.