Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Zainab gjorde sitt exjobb på Bambuser

Porträtt av Zainab Al-Saadi.
Zainab Al-Saadi. Foto: Susanne Kronholm.
Publicerad 2022-10-10

Vid examensarbetet, eller exjobbet som det populärt kallas, tillämpar och fördjupar ingenjörsstudenter vad de har lärt sig under sin utbildning. Zainab Al-Saadi gjorde sitt examensarbete hos företaget Bambuser, som erbjuder en plattform för live-video-shopping. På Exjobbsmässan i Kista onsdag 12 oktober erbjuder företag och forskargrupper över hundra examensarbeten till studenterna.

I våras tog Zainab Al-Saadi examen från civilingenjörsprogrammet i informationsteknik på KTH. När hon gjorde sitt exjobb fick hon i uppdrag av företaget Bambuser att titta på olika sätt att beräkna tiden deras kunder ska behöva vänta när de står i kö för betjäning, berättar hon.

– I en av företagets tjänster, one-to-one, kan en kund träffa en säljare online hos en av deras företagskunder (merchants). Innan kunden står i kö för att träffa säljare får hen se hur länge hen beräknas vänta, säger Zainab Al-Saadi.

Den tid som visas på skärmen beräknas med företagets heuristiska funktion. En heruristisk funtkion ger en ungefärlig lösning som inte garanterat ger det mest optimala resultatet, men som ofta ger användbar lösning när klassiska modeller blir för komplicerade för att användas och som ändå misslyckas med att hitta "exakta" lösningar, förklarar Zainab Al-Saadi.

Lösningar för kösystem

Zainabs exjobbstips

”Våga göra ditt exjobb inom allt som har med teknik att göra, det vill säga begränsa inte dina alternativ inom ditt intresseområde. Går du all-in på något så blir du bra på det!”

Under sitt examensarbete studerade hon alternativa lösningar för beräkning av väntetid i kösystem. I just det fallet hon studerade betjänades varje kö av flera agenter och varje agent kunde virtuellt betjäna flera olika köer samtidigt, konstaterar hon.

– Just detta komplicerar användningen av klassiska köteorimodeller och gör att heuristiska lösningar som är baserade på datautvinning av sparade väntetider ger bättre resultat, säger Zainab Al-Saadi.

AI-modeller eller datasimuleringar kan vara andra alternativ att utforska för framtida studier, konstaterar hon. Idag går Zainab Al-Saadi ett trainee-program på ett IT-Konsultbolag.

Visar kunskaper och färdigheter

Syftet med examensarbetet, som görs i slutet av utbildningen, är att tillämpa och fördjupa det studenterna har lärt sig på sitt utbildningsprogram: kunskaper, förståelse och vetenskaplig metodik. Det säger Ki Won Sung, en av examensarbeteskoordinatorerna på KTH.

– Med examensarbetet visar studenterna att de har de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta självständigt inom det område de utbildat sig, Så kunskaperna och förståelsen inom huvudområdet är det första kravet för att bli godkänd, säger han.

Eftersom examensarbetet genomförs som ett projekt är förmågan att tillämpa vetenskaplig metodik och projektledningsförmåga också viktigt, konstaterar han.

– Muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga behövs också för diskussioner under projektet, examensarbetsrapporten och den slutliga presentationen, säger Ki Won Sung.

Hitta exjobb

Det finns flera olika sätt att hitta ett exjobb. En del hittar uppdrag själva via kontakt med företag, organisationer eller myndigheter eller kontaktnätet, sociala medier till exempel. Zainab Al-Saadi hittade sitt exjobb via KTH:s exjobbsportal.

På KTH:s campus i Kista arrangeras årligen en exjobbsmässa. På Exjobbsmässan hittar över 50 företag studenter till sina exjobb varje år. Mellan 40 och 60 företag och över 15 forskargrupper brukar vara representerade på mässan. 

– Målet är att minst 50 procent av våra studenter ska hitta ett exjobb under mässan och knyta kontakter med industrin och med forskargrupper. Under mässan erbjuder företag och forskargrupper över 100 exjobb så vi är säkra på att många av våra studenter hittar exjobb, säger Alexandra Leyton, kommunikatör på KTH och projektledare för Exjobbsmässan.

Årets upplaga av Exjobbsmässan  arrangeras onsdag 12 oktober.

Håkan Soold

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2022-10-10