Nytt och noterat – december 2024
Hälsosamma arbetsplatser, effektivare produktion av vätgas och fossilfria material i batterier. Det är några av de områden där KTH:s forskare uppmärksammats senaste tiden.
KTH-forskare med mest genomslag
Fem professorer från KTH finns med på en lista för 2024 över världens mest citerade forskare. Forskarna har skrivit flera vetenskapliga artiklar som rankats till de en procent mest citerade inom sitt område under det senaste decenniet enligt publikationsdatabasen Web of Science. För urvalet av forskare på listan har Clarivate, företaget som publicerar listan, även analyserat och bedömt vilket erkännande forskningen i fråga fått i samhället överlag.
Av världens totala forskare är det endast 0,1 procent som är med på listan. De fem KTH-forskarna med respektive ämne är: Emil Björnson , datavetenskap, Joakim Lundeberg , tvärvetenskap, Licheng Sun , kemi, Lihui Wang , ingenjörsvetenskap, Li-Rong Zheng , materialvetenskap och kemi.
Storsatsning med Sydkorea
Fyra forskare från KTH har fått medel för forskningssamarbeten med sydkoreanska forskargrupper. Satsningen genomförs med Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, och NRF, National Research Foundation of the Republic of Korea där varje projekt får nära fem miljoner vardera. Forskarna från KTH är Emil Björnson , Dimos Dimarogonas , Kristina Höök och Frank Niklaus .
Arbetsmiljö i grön omställning
Matti Kaulio och Catherine Trask , som forskar inom industriell ekonomi respektive ergonomi, får finansiering från Afa Försäkring för forskning om arbetsmiljön i den gröna omställningen. Projektet ska bland annat undersöka organisatoriskt lärande, medarbetardrivet miljöarbete och arbetsmiljörisker. Målet är att bidra till säkra och hälsosamma arbetsplatser inom privat sektor.
Prisad för avhandling om fotosyntes
Hao Yang , postdoktor inom kemi, är årets mottagare av Anna Sundström-priset, som delas ut av Svenska kemisamfundet. Yang får priset för sin avhandling om artificiell fotosyntes. Forskningen handlar om att utveckla processen att dela upp vatten i syre och väte med hjälp av solenergi, vilket är viktigt för att producera vätgas som hållbar energibärare.
Vinnare med biografit
Weihong Yang , forskare inom processer, är med startup-företaget Nordic Bio-Graphite en av vinnarna i årets upplaga av innovationstävlingen Startup 4 Climate. Företaget erbjuder fossilfri biografit som är baserad på biomassa och som kan göras i stor skala. Grafit används bland annat i elbilsbatterier. Även den andra vinnaren av tävlingen, företaget Rebaba, har koppling till KTH och har grundats av två KTH-studenter.
Idéhistoriker blir hedersdoktor
Idéhistorikern Sverker Sörlin har utsetts till hedersdoktorer vid Linnéuniversitetet. Motiveringen är att Sörlin genom sin forskning inom miljö, klimat och hållbar utveckling bidragit till ökad förståelse för människans påverkan och ansvar för att vända den negativa trenden för miljön och klimatet.
Heta bolag från KTH
Totalt åtta bolag med koppling till KTH finns med på mediebolaget Ny Tekniks lista över Sveriges mest innovativa och lovande unga teknikbolag. Alla bolag på listan har utvecklat en egen teknik och som, enligt juryn, har en affärsmässig internationell potential.Bolagen, som samtliga fått stöd av KTH Innovation, är IPercept, Cellfion, Terasi, Nordic Forestry Automation, Celluxtreme, Flox, Reselo och Novatron Fusion Group.
Industriell ekonom prisas
Mari Lundström, gästprofessor, inom industriell ekonomi, har fått Alfred Kordelin-priset. Hon tilldelas priset för sitt bidrag till den gröna omställningen. Lundströms forskning är inriktad på hydrometallurgi, separation av metaller och metallåtervinning, och ska bidra till att minska de problem som gruvdriften orsakar.
Avhandling får pris
Gabriella Mastantuoni, doktorand, har tilldelats International Academy of Wood Science Ph.D. Dissertation award. Priset delas årligen ut till framstående forskning av en doktorand inom trä- och fibervetenskap.
Nationalekonom leder Handelns råd
Cecilia Hermansson , docent och forskare i fastighetsekonomi och finans, är ny ordförande i Handelns ekonomiska råd, som är ett samarbete mellan arbetsgivarorganisationer och arbetstagarorganisationer inom branschen.
Trästudenter prisas
Erik Horney och Anton Olsson, KTH-studenter, har fått pris för bästa examensarbete inom trä, träprodukter och träbyggande 2024. Priset delas ut av Structorstiftelsen och Svenskt Trä.
Text: Christer Gummeson ( gummeson@kth.se )