KTH ska fylla kunskapsluckor inom storskalig batteriproduktion
Att tillverka batterier i stor skala är svårt. För att europisk industri ska klara av denna utmaning krävs forskare, experter och ingenjörer men också innovativa lösningar. KTH har en samlad kompetens på området, en kompetens man nu vill nyttja i satsningen KTH Battery 3PC.
– Vi som arbetar med automation, logistik och produktionsteknik vill kroka arm med de som är process- och produktexperter för batterier och tillsammans skapa en bas för framtidens industri, säger Magnus Wiktorsson , professor i produktionslogistik.
KTH Battery 3PC står för process, produktion, produkt och cirkularitet. Den grundläggande idén med initiativet är att forskargrupper inom batterikemi ska samarbeta med forskare som för närvarande inte arbetar med batterier, men som är experter inom andra områden. Det kan handla om storskalig produktion, digitalisering för tillverkning, samt processer för materialberedning och återvinning.
– Det inkluderar även återvinning av uttjänta batterier och material från produktionen, säger Kerstin Forsberg , professor i kemiteknik med expertis inom separationsprocesser och resursåtervinning.
Samlat grepp
Målsättningen med initiativet är att KTH ska ta ledningen för forskning, utbildning och livslångt lärande kring batterier.
– På KTH har vi en bredd inom allt från grundläggande processteknologi och batterikemi, kombinerat med kompetens inom industrialisering, automation och avancerad analys tillämpat i industriell produktion, säger Magnus Wiktorsson.
Varför är det då så svart att producera batterier i stor skala? Magnus Wiktorsson berättar att det beror på komplexa och delvis okända samband mellan ett stort antal processparametrar när man ökar produktionstakten. Det är inte bara att vrida upp hastigheten.
En annan stor utmaning ligger i att betydande fel uppstår i tidiga skeden av produktionen, men upptäckts först i slutet av produktionslinjen.
– Vissa processer, som till exempel kristallisation av sfäriska agglomerat inom produktion av katodmaterial, är mycket komplexa och kräver specialistkunskap vid processdesign för att kunna erhålla en produkt av tillräcklig kvalitet inom industriell produktion, säger Kerstin Forsberg.
Hållbar energiomställning
KTH Battery 3PC kommer att etableras som en öppen och dynamisk arena för forskning som möjliggör hållbar batteriproduktion. Genom att utnyttja befintliga styrkor inom batteriteknik, produktionsteknik, processteknik och digitalisering kommer KTH att främja nya partnerskap och bli en central aktör inom process och produktion för hållbara energilagringslösningar.
– Idag är förmågan att på ett cirkulärt sätt producera batterier i mycket stor skala avgörande för en hållbar energiomställning och ligger väl i linje med KTH:s vision att leda omställningen till ett hållbart samhälle, säger Christophe Duwig, professor i processteknologi.
Text och bild: Jon Lindhe
Kontakta Christophe Duwig om du vill veta mer om KTH Battery 3PC.