”Tilliten till AI är alltför låg i Sverige”
– Möjligheterna med AI är större än riskerna, säger John Sinderwing, AI-expert och företagskonsult i Sverige och USA.
Han oroas mer av att ”en överdriven rädsla för AI-tekniken” gör att Sverige halkar efter gällande användningen av lönsam maskininlärning i organisationer och företag.
John Sinderwing kan sägas vara både pionjär och veteran inom AI. Han inledde sina studier på KTH:s Datateknik 2016 och tog examen med specialisering på AI maskininlärning och NLP, Natural Language Processing, 2021.
I dagsläget arbetar han på IT-företaget Entecon, som gruppledare och konsult inom AI-lösningar i Sverige och USA.
– Att ta en utvecklingspaus för AI ett halvår, som vissa forskare och företagsledare har föreslagit, skulle i praktiken bara innebära att alla goda aktörer slutar forska kring AI medan de onda kommer att fortsätta, konstaterar han.
Enligt John Sinderwing är det största AI-hotet mot Europa i närtid ”att USA och Kina samlar mycket mer AI-talang, och ökar effektiviteten genom smarta robot-implementationer i människors yrkesvardag.”
– Om AI börjar ersätta jobb i allt högre utsträckning, och vi inte hänger med i utvecklingen ens på grundnivå i olika verksamheter, hur går det då för arbetsmarknaden i Sverige och i EU?
Han beskriver AI-användningens största fördelar för företag och organisationer som en enorm effektivisering av faktainhämtning och förmedling, och en blixtsnabb sammanställning av mycket stora mängder information.
– Sverige ligger solklart efter i utvecklingen redan nu. Jag är orolig för alla möjligheter vi går miste om när det gäller effektiviteten i företagen. Från konsultperspektiv är jag irriterad över att tilliten till AI är så låg i Sverige, säger John Sinderwing.
– I USA sparar bolag exempelvis hundratusentals dollar varje år genom att nyttja tillgänglig AI-teknik till uppgifter inom logistik och administration. Där har så gott som alla privatföretag i dagsläget stora datateam, medan de flesta företag i Sverige inte ens har börjat se möjligheterna.
John Sinderwing poängterar vidare att han på föreläsningar och konferenser i och utanför Sverige ”i princip aldrig möter AI-experter som ser machine learning som ett hot mot samhället.”
– De flesta är inte rädda för själva forskningsutvecklingen över huvud taget. Däremot är alla överens om att vi behöver ha koll på ökade digitala påverkanskampanjer där robotar används allt oftare framöver, säger han.
– Robot-troll påverkar redan nu politiken genom påverkanskampanjer. Men det är viktigt att komma ihåg att kampanjerna styrs av människor i grunden, inte av maskiner.
Han avfärdar teorier om att AI skulle kunna börja utföra egna handlingar, genom att självständigt surfa på webben och uppdatera information för att till slut börja ”offra människors bästa för egen vinning”.
– För mig är det fortfarande science fiction, jag är övertygad om att det är lång tid kvar till ett sånt scenario.
John Sinderwing har på nära håll följt GPT:s utveckling från version 1 till 4, och menar att fokus i varje steg har legat på att ”få in mer data i större modeller” av verktyget.
– Kapaciteten når en gräns. Det Chat GPT gör är att bygga på texter med de ord som med största sannolikhet passar in i sammanhanget. Många har ropat ”vargen kommer” i tidigare versioner, och för mig är Chat GPT:s utveckling som en snöboll som får rulla nerför en backe – medan konstruktionen växer är grundprincipen inuti oförändrad.
Han ser en oväntad kontrast i att den vardagliga AI-användningen inom Sveriges företag dröjer, medan landet toppar världslistor gällande nya framgångsrika innovationsbolag.
– Det känns som i början av 2000-talet, när många företag och organisationer valde bort att bygga egna hemsidor på internet, för att det ”inte behövdes”. Konkurrenterna tar över marknadsandelar. Om vi inte hoppar på AI-tåget snart så kommer vi att missa det.
Text: Katarina Ahlfort
Foto: Magnus Glans