Grattis i efterskott, OS-medaljörer!
![Två personer med blommor i famnen.](/polopoly_fs/1.1382078.1738077695!/image/Dragarbild_Web-920.webp)
Två av Sveriges elva OS-medaljer i somras togs hem av KTH-studenter. Vilma Bobeck, silver i segling och Jonathan Hellvig, guld i beachvolleyboll kunde äntligen firas för sina insatser på plats på KTH.
– Vi är stolta över att ni valt att plugga hos oss och ni är fantastiska förebilder för andra som funderar på att kombinera elitidrott med studier på kvalificerad nivå på KTH, sade Anders Söderholm, rektor, när medaljörerna firades med tårta, cider och varsin KTH-nål.
Att klara konststycket att kombinera studier med idrott på elitnivå kräver driv, målmedvetenhet och planering. KTH, som också är ett riksidrottsuniversitet har 80 studenter som gör just det.
För att lyckas krävs förutom en inre drivkraft och kanske vinnarskalle, att planera, fokusera, vara disciplinerad och ta vara på all sin tid, enligt Jonatan Hellvig, som läser tredje året på datateknik och snart ska börja med sitt kandidatexamensarbete inom maskininlärning.
– Att bestämma sig för att gå all in, säger han.
För Vilma Bobeck, som läser till högskoleingenjör inom bygg och design, ingår också att ha struktur, se lösningar inte problem, och ett slags grundmurat driv framåt.
– Planering, framförhållning och möjligheten att anpassa sig. Att läsa på en lägre studietakt för att hinna med idrotten har varit viktigt för mig och jag tycker det funnits bra hjälp att få via KTH kring öjligheten att anpassa studieupplägget så det går ihop med min idrottssatsning .
Finns det likheter mellan din sport och pluggandet på KTH?
– Absolut, konstaterar Vilma Bobeck, inom segling handlar det mycket om just problemlösning, logiskt tänkande och kan kunna se vilka möjligheter som finns i förhållande till förutsättningar när det gäller vind, vågor och väder.
![Två män på varsin sida om två ungdomar.](/polopoly_fs/1.1382080.1738077023!/image/250123_2_0075_Web.jpg-liten.jpg)
Under firandet berättade Jonas Willén, föreståndare för KTH Riksidrottsuniversitet bland annat om att det var totalt fem studenter från KTH som tävlade i OS i somras, att KTH tillsammans med GIH har ger masterprogrammet ”Sports Technology” för att med hjälp av teknik förbättra förutsättningarna för goda elitidrottsprestationer och bättre hälsa.
– Egentligen kan man väl säga att vi tog ytterligare medaljer med tanke på forskningen som lett fram till Truls Möregårds racket där KTH varit delaktig.
Gustav Heldt, ordförande för Tekniska Högskolans Studentkår, talade om vikten av förebilder och hur inspirerande det är. Christer Fuglesang berättade historien om när han fick välja några saker att ta med sig på sin första rymdresa 2006. En av dessa var en guldnål med KTH:s emblem på. När han väl landat stoppade han tillbaka KTH-nålen i burk bland andra.
Någon av de för dagen hyllade medaljörerna kanske fick med sig just den.
Text: Jill Klackenberg
Foto: Magnus Glans