Till innehåll på sidan

Nytt nationellt initiativ integrerar forskning och sjukvård

Forskare i labb.
Forskarna bakom PROMISE vill skapa en nationell databas för att enkelt tillgängliggöra och integrera forsknings- och sjukvårdsdata. Foto: Mostphotos
Publicerad 2025-04-03

Ett nytt banbrytande nationellt initiativ, Precision Omics Initiative Sweden, PROMISE, ska koppla samman forskning med hälso- och sjukvård och etablera Sverige som världsledande inom datadriven precisionsmedicin. Den vetenskapliga visionen publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine.

Om Tuuli Lappalainen

Kvinna i kavaj

Tuuli Lappalainen, professor i genomik på KTH och föreståndare för National Genomics Infrastructure på SciLifeLab. Hennes grupp studerar funktionell genetisk variation i mänskliga populationer och mekanismerna för hur den påverkar mänskliga egenskaper och sjukdomar. 

PROMISE har utvecklats av forskare från universitet och universitetssjukhus runt om i Sverige. Den teknologiska utvecklingen inom genomik och molekylär profilering har under det senaste decenniet skapat en enorm potential i både forskning och sjukvård.

– Vi vill ta vara på denna stora, nya, möjlighet. Men detta kräver större datamängder än vad vi i dagsläget har i Sverige, säger Tuuli Lappalainen, professor i genomik på KTH och föreståndare för National Genomics Infrastructure at SciLifeLab.

Datadriven vetenskap stärker forskning och sjukvård

Storskalig data skapar helt nya möjligheter att diagnosticera sjukdomar och individanpassa vård och behandling, även kallat precisionsmedicin.

– Genom att fungera som en tvåvägskanal mellan forskning och sjukvård, kan kliniskt relevanta forskningsresultat genererade inom PROMISE rapporteras tillbaka för att gynna patienterna. En sådan integration av forskning och sjukvård som kan nås i Sverige skulle vara ganska unik i världen, säger Anders Kämpe, läkare och forskare vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset.

Sverige har redan i dag alla nödvändiga byggstenar för att bedriva banbrytande forskning på bred front, enligt forskarna bakom PROMISE. Här finns en offentligt finansierad hälso- och sjukvård och en befolkning som har högt förtroende för forskning och som är positivt inställd till ny teknik. Sverige är också ett av få länder där varje individ kan identifieras med hjälp av ett unikt personnummer, som sedan kan kopplas till omfattande longitudinella register och heltäckande elektroniska journaler.

Dessutom finns en världsledande teknikplattformsinfrastruktur och analyskapacitet via SciLifeLab och det Wallenbergfinansierade Data-driven Life Science-programmet. Genomic Medicine Sweden har också positionerat Sverige i framkant när det kommer till klinisk implementering av precisonmedicin.

Samarbeten mellan forskning, vård och industri

Men denna potential är långt ifrån fullt utnyttjad, enligt initiativtagarna till PROMISE. De syftar till att dra nytta av dessa befintliga resurser för att bygga större och mer djupgående datamängder som krävs för internationellt ledande forskning och hälso- och sjukvård.

– Vi vill även arbeta nära industrin för att främja utvecklingen av ny teknik och nya behandlingar. Exempelvis kan data och patientgrupper inom PROMISE erbjuda mycket attraktiva möjligheter för förbättrade kliniska prövningar, säger Tuuli Lappalainen.

Ett avgörande steg är att Sverige bygger en stor populationsbaserad forskningskohort inkluderande hundratusentals individer med longitudinell data, det menar Richard Rosenquist Brandell, överläkare och professor i klinisk genetik vid Karolinska Institutet och föreståndare för Genomic Medicine Sweden.  

– Vi ser även stor potential för betydande forskningsgenombrott inom områdena cancer och sällsynta sjukdomar genom detaljerad karakterisering av patienterna med de senaste omikteknologierna och ökad forskningsanvändningen av den omikdata som redan produceras inom svensk sjukvård, säger Richard Rosenquist Brandell.

Text: Jon Lindhe ( jlindhe@kth.se )

PROMISE tre pelare

Initiativet består av tre huvudområden:

  1. att generera och integrera storskalig molekylär profilering (omikdata) från forskningskohorter i Sverige.

  2. att maximera användningen av omikdata som genereras inom svensk sjukvård för forskningsändamål.

  3. att skapa en nationell databas för att enkelt tillgängliggöra och integrera forsknings- och sjukvårdsdata.

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2025-04-03