KTH:s Årets alumn 2024 vill engagera Sveriges hushåll i energiomställningen
Han är medskapare till en digital plattform som ska ge privathushållen full kontroll över sin energikonsumtion. Hans vision är att koppla samman elkonsumenterna till ett virtuellt kraftverk för hela Europa.
Nu tilldelas innovatören Tanmoy Bari utmärkelsen KTH:s Årets alumn 2024.
Tanmoy Bari är medgrundare och vd till företaget Greenely, en digital lösning som gör att elkonsumenter kan ansluta sina hushåll till Greenelys app. Genom appen kan användarna följa sin eldata och få insikter om sin elförbrukning.
I dag har över 200 000 hushåll i Sverige anslutit sig.
– På senare år har vi sett att konsumenten vill påverka sin elförbrukning mer än tidigare. I och med stigande elpriser, elbrist, klimatkris och politiska konflikter ökar vårt behov av oberoende, hållbara energilösningar, konstaterar Tanmoy Bari.
Han fick idén till energiplattformen Greenely under studietiden på KTH, när han pluggade till civilingenjör inom hållbar stadsutveckling.
Tillsammans med en grupp studenter skapade han den grundläggande mjukvaran, och bolaget bildades med hjälp av coacher på startup-hubben KTH Innovation 2014.
– Skillnaden idag är att folk är betydligt mer insatta i hur elen fungerar i hemmet. Kunskapen har ökat i takt med att grundläggande funktioner, som husets värmesystem, kan kopplas upp digitalt och styras utefter elpriset. Dessutom köper allt fler elbilar och skaffar egna solceller för att sänka kostnaderna och sälja tillbaka egenproducerad ström till elbolagen, säger Tanmoy Bari.
En batterilösning för hushållen
Han anser att framtiden för energikonsumenter ligger i ökad flexibilitet, bland annat genom att de får möjligheten att bidra till balansering av energitillgången i samhället.
– Det var inte länge sedan som förskollärare i delar av Sverige blev uppmanade att ta med sig ficklampor till skolan, om strömmen tillfälligt skulle ta slut. När det var på väg att bli energibrist senast i Sverige höll många sektorer på att drabbas allvarligt, och vi står inför framtida svåra utmaningar.
Det senaste året har Greenely lanserat ett eget virtuellt kraftverk; en innovation som gör att svenska hushåll kan delta aktivt i energiomställningen.
Genom en ny batterilösning kan kunderna bland annat sälja vidare sitt elöverskott till det svenska elsystemet när det uppstår elbehov i olika delar av landet, och samtidigt optimera den egna energianvändningen.
– Genom batterisystemet blir hushållen mer självförsörjande på el. Vi vill placera kunderna i ett hållbart energilandskap, säger Tanmoy Bari.
Enligt honom kan hushållen bidra till att stabilisera elnätet i hela Sverige, och på sikt även i andra nordiska länder, genom att antingen ladda eller ladda ur sina batterier när obalanser uppstår i elnätet.
– Samhället går mot en fortsatt avveckling av kärnkraften och vi ser ett ökande behov av planeringsbar kapacitet i vårt elsystem. Med övergången till förnybar energi behövs fler flexibla energilösningar, säger Tanmoy Bari och tillägger:
– Framtidsvisionen är att stabilisera eltillgången i hela Europa, genom att koppla samman privathushåll i olika länder till ett stort, virtuellt kraftverk.
Text: Katarina Ahlfort ( ahlfort@kth.se )
Foto: