Till innehåll på sidan

KTH utvecklar nya perspektiv på hjärnhälsa

Bild på Arvind Kumar som står framför gardiner som visar matematiska formlar.
Arvind Kumar leder KTH:s nya forskningsinitiativ Brain Health som kommer jobba för att samla och utveckla vidare pågående forskning inom hjärnsjukdommar.
Publicerad 2025-03-04

Ett nytt KTH-initiativ för hjärnhälsa samlar expertis från olika discipliner för att öka förståelsen av hjärnsjukdomar. Initiativtagare är Arvind Kumar, elektroingenjören vars fascination för kretsar ledde honom till ett av de mest komplexa systemen av alla – den mänskliga hjärnan.

Om Arvind Kumar

Profilbild av Arvind Kumar

Arvind Kumar forskar på hur neuronala nätverk bearbetar och överför information. Hans grupp undersöker vilken roll nätverkets konnektivitet och dynamik spelar för informationsflödet, samspelet mellan neuronala och synaptiska egenskaper och nätverksstrukturen samt hur extern stimulering kan påverka nätverksaktivitet och informationsöverföring.

Läs mera om hans forskning här

Hjärnans hälsa är en av vår tids stora utmaningar. Trots att man har gjort stora framsteg i att kartlägga hjärnans struktur och funktioner, återstår många obesvarade frågor. På KTH ska det nya forskningsinitiativet Brain Health fylla en del av dessa kunskapsluckor.

Genom att identifiera de grundläggande mekanismerna bakom hjärnsjukdomar hoppas forskarna kunna förbättra både diagnostik och behandling av tillstånd som påverkar miljontals människor världen över. 

– Om vi kan förstå hjärnsjukdomar bättre, kan vi lindra lidande och förbättra livskvaliteten för många, säger Arvind Kumar, som leder initiativet. 

Forskningen alltför uppdelad

Neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons, liksom psykiatriska tillstånd som depression och schizofreni, är svåra att diagnosticera och behandla. Dagens forskning fokuserar ofta på att identifiera fysiska eller kemiska förändringar i hjärnan, menar Arvind Kumar och förklarar att många psykiatriska tillstånd inte lämnar några tydliga spår i hjärnans struktur eller kemi.

Vissa sjukdomar, som epilepsi, uppträder i attacker istället för att ge symptom hela tiden. 

– Det finns starka belägg för att hjärnsjukdomar inte beror på en enskild defekt – en muterad gen, några döda nervceller eller en avvikande balans i kemin. Hjärnan är otroligt skicklig på att kompensera för sådana brister. Sjukdom uppstår först när flera förändringar sker samtidigt och på olika nivåer – från molekyler till neurala nätverk. Många neurologiska tillstånd beror på störningar i hjärnans dynamik och informationsöverföring. Ändå förbises ofta hjärnans aktivitet vid diagnostik, säger Arvind Kumar. 

Problemet, menar han, är att forskningen är alltför uppdelad. 

– Det är inte konstigt att vi inte har kommit längre – forskare har fokuserat på sina egna fält och på den beskrivningsnivå av hjärnan de föredrar. För att göra framsteg behöver vi sammanföra dessa perspektiv. 

Handlar om att riva murar

Kumar vill kombinera hjärnans kemiska och strukturella egenskaper med kunskap om dess dynamiska elektriska aktivitet. Därför samlar Brain Health-initiativet expertis från en rad olika områden, såsom neurovetenskap, biokemi, AI och beräkningsmodellering. På KTH finns forskare med bakgrund inom biologi, ingenjörsvetenskap, fysik och matematik som studerar hjärnan från olika perspektiv.

Det här initiativet handlar om att riva murar mellan disciplinerna – för det är precis vad forskningen om hjärnhälsa kräver. 

Man kan fråga sig hur en elektroingenjör hamnade i fältet hjärnforskning? För Kumar började allt med en bok han råkade plocka upp på biblioteket: From Neuron to Brain. 

– Jag började läsa första kapitlet, och det såg ut precis som elektroteknik – kretsar, signaler, ekvationer. Det fanns så många olösta problem, och jag tog det som en inbjudan: Det där kan jag göra!

Vill samla KTH:s expertis

Idag utvecklar Kumar matematiska beräkningsmodeller för att förstå mekanismerna bakom hjärnsjukdomar. Han kartlägger förändringar i hjärnans struktur, kemi och genetik och hur de påverkar dess funktion – och dysfunktion. 

Brain Health-initiativet är dock inte ett forskningsprojekt, påpekar han, utan en plattform för att samla KTH:s expertis inom området. 

– Jag vet att vi kan samarbeta mer och hjälpa varandra. Målet är att utveckla teknik som kompletterar dagens kliniska metoder med individanpassade beräkningsmodeller av hjärnan. Vi vill också skapa ett utbildningsprogram för nästa generations forskare inom hjärnhälsa. 

Läs mera om KTH:s nya strategiska initiativ Brain Health

Text och foto: Anna Gullers (agullers@kth.se)

Vill du studera biostatistik och datavetenskap?

Masterprogrammet i biostatistik och datavetenskap erbjuder en unik kombination av dessa två ämnen. Studenter med bakgrund i matematik, statistik, datavetenskap eller närliggande discipliner får färdigheter att lösa problem inom biologi, medicin och folkhälsa. Programmet erbjuds gemensamt av KTH, Karolinska Institutet och Stockholms universitet.

Nyfiken? Läs mera om MSc Biostatistics and Data Science