Gastrointestinal matsmältning: Marta Martínez-Sanz om strukturella metoder för livsmedelsvetenskap
KTH var nyligen värd för forskaren Marta Martínez-Sanz från CSIC, det spanska nationella forskningsrådet, som under en dag på KTH presenterade sina senaste insikter om struktur och smältbarhet hos mat. Hennes föredrag handlade om innovativa sätt att arbeta med hållbara proteinresurser och matsmältningsprocesser.
Måndagen den 21 oktober välkomnade KTH forskaren Marta Martínez-Sanz från CSIC i Spanien. Martínez-Sanz , som mottagit ERC Consolidator Grant och vunnit National Research Award for Young Scientists, höll ett lunchseminarium i AlbaNova under sitt besök. I sin presentation "Insights on the Gastrointestinal Digestion of Food from a Mechanistic and Structural Perspective" delade hon med sig av sitt arbete om struktur och smältbarhet hos livsmedel, samt hållbara proteinresurser.
Marta Martínez-Sanz är Principal Investigator i forskargruppen Food Proteins på forskningsinstitutet för livsmedelsvetenskap (CIAL, CSIC-UAM) i Madrid, Spanien. Hennes forskning fokuserar på flerskaliga strukturella studier av olika källor till biomassa och hur de korrelerar till funktionella egenskaper, för att utveckla strategier som syftar till ett mer effektivt utnyttjande av naturresurser i livsmedel. Hon utforskar också hur polysackarider och proteiner interagerar för att modulera gastrointestinal smältbarhet, för att skapa produkter som kan tillämpas för livsmedel och farmaceutiska ändamål, vilket möjliggör värdeökning av nya alternativa proteinkällor.