Till innehåll på sidan

En resa genom Europa för att utforska hållbara livsmedelssystem - Möt Jonas House

Jonas House
Publicerad 2024-10-16

Jonas House började nyligen på KTH som första postdoktor vid KTH FOOD, där han kommer att bidra till innovativ forskning om hållbara livsmedelssystem. Jonas kommer ursprungligen från Storbritannien och tillbringade nästan ett decennium i Nederländerna innan han flyttade till Sverige. En passion för matstudier, kultur och hållbarhet har genomsyrat hans resa till KTH. 

Från Storbritannien till Nederländerna 

Jonas akademiska karriär började med en PhD i kulturgeografi vid University of Sheffield, som han genomförde mellan 2014 och 2018. Hans doktorandforskning fokuserade på allmänhetens acceptans av insekter som mat i Nederländerna – något som utforskade hur kulturellt okända livsmedel kan nå acceptans. Hans arbete berörde också framväxten av sushi som en populär maträtt i USA.  

Efter att ha avslutat sin doktorsexamen började Jonas undervisa vid Wageningen University i Nederländerna, och från 2021 till 2024 bedrev han postdoktoral forskning om det hållbara matsystemet i Nederländerna. 

Mot nya horisonter på KTH 

På KTH är Jonas angelägen att bygga vidare på sitt tidigare arbete, särskilt kring de kulturella och praktiska dimensionerna av vad som betraktas som "mat". Inspirerad av Emma Roes koncept "saker blir mat" (“things becoming food”) kommer Jonas att undersöka varför vissa varor övergår till kategorin "mat" medan andra förblir exkluderade. Han planerar att bedriva forskning om omtvistade livsmedel – som slaktbiprodukter och underutnyttjade fiskarter – för att utforska deras potential att omforma hållbara livsmedelssystem. 

Hans tjänst på KTH ger honom friheten att vidareutveckla dessa idéer och bidra till KTH FOODs växande forskningsagenda. "Jag ser fram emot att både forma min egen forskning och att hjälpa till att forma KTH FOOD", kommenterar Jonas. 

Som första postdoc på KTH FOOD känner Jonas en blandning av spänning och ansvar. "Det är ganska konstigt, men också riktigt spännande", säger han. Han uppskattar möjligheten att få vara en del av centrets utveckling och ser fram emot att arbeta tillsammans med andra forskare som också bryter ny mark. 

Bidrag till hållbara livsmedelssystem

Jonas hoppas att hans arbete ska bidra till vetenskaplig förståelse av kostförändringar. Han vill även utforska hur styrning av livsmedelssystem kan förbättras och hoppas komma med insikter som är användbara för både för forskare och yrkesaktiva som arbetar för mer hållbara matvanor. Genom att fokusera på specifika fallstudier – som potentialen hos underutnyttjade fiskarter att stödja ett hållbart svenskt livsmedelssystem – hoppas Jonas att hans forskning ska ge kunskap som kan driva förändring. 

Jonas avslutar med att dela med sig av sitt favoritfakta om mat: hur överraskande det kan vara att lära sig var välbekanta livsmedel faktiskt kommer ifrån. "Till exempel kommer potatis från Sydamerika, även om den verkar vara en typisk europeisk råvara", konstaterar han och understryker hur globala livsmedelssystem kan skilja sig från våra förväntningar.