Till innehåll på sidan

Kultivering av hållbarhet: postdoktorandforskning om utvecklingen av vertikal odling 

Publicerad 2024-06-18

Hallå där, Maria Bustamante! 

Maria Bustamante är en postdoktorandforskare vid SEED och medlem i KTH FOOD-fakulteten. Hennes forskning om hållbarhet och digitalisering inom jordbrukslivsmedelssektorn, med inriktning på vertikala odlingslösningar och deras integration i livsmedelsförsäljningssystemet. Hon undersöker utvecklingen av hållbara affärsmodeller samtidigt som hon bedömer dessa modellers påverkan på andra aktörer inom jordbrukslivsmedelssektorn. Att forska kring hur högteknologiska odlingslösningar kan bli hållbara är en nyckelfaktor i utvecklingen av livsmedelssystemet. 

Den sociala aspektens roll

Den sociala aspekten i livsmedelssystemen är av särskilt intresse för henne. “Jag är särskilt intresserad av de sociala elementen, till exempel de värderingar som driver beslut om teknik. Om vi vill se förändringar inom livsmedelsbranschen anser jag att vi inte kan förlita oss på samma ramverk som historiskt sett bara har fokuserat på avkastning när det gäller teknologi. Vi behöver bredare utvärderingsramar som inkluderar element kopplade till hälsa, miljö och välbefinnande” kommenterar Bustamante. 

Med de sociala elementen i åtanke landade Maria Bustamante i att fortsätta sin akademiska karriär vid KTH med ett intresse för högteknologiska tillämpningar av urbana odlingar. Med omfattande erfarenhet av arbete med marknadsföring och strategi, med ett huvudsakligt fokus på entreprenörer, teknik och ekonomisk utveckling, stötte Bustamante på området Agri-Tech. Hon fascinerades av “möjligheterna och utmaningarna relaterade till teknikutveckling och livsmedelsproduktion ... för en förre denna bondflicka som blivit stadsbo, var det så roligt att tänka på hur dessa världar kan kollidera och komplettera varandra,” nämner hon. 

Framgång genom samarbete

Livsmedelssystemet är komplext, därför är det avgörande att koppla samman forskares och andra aktörers perspektiv för att kunna förbättra det, menar Bustamante. “Jag hoppas att andra forskare finner mitt arbete intressant och att jag kan fortsätta att växa nätverket av forskare som jag samarbetar med, eftersom jag tror att samarbete är avgörande för att förbättra vårt livsmedelssystem. På den temat strävar jag också efter att samarbeta med både etablerade branschaktörer och nya agri-food-tech-startups eftersom jag tror att båda perspektiven är otroligt viktiga om vi ska göra den förändring som behövs för att skapa ett mer hållbart och rättvist livsmedelssystem” säger hon.

KTH FOOD uppmuntrar till tvärvetenskapligt samarbete mellan forskning, företag och offentlig sektor för att uppnå ett resurseffektivt och rättvist livsmedelssystem från jord till bord, vilket var huvudanledningen till att Bustamante anslöt sig till fakulteten. “Jag älskar att KTH FOOD involverar så många människor från olika skolor och discipliner. Jag tycker att det är jätteviktigt att lyssna och lära av andra som har ett annat perspektiv eller jobbar inom områden som verkar orelaterade till ens eget. Jag tror att det är när man tar sig tid att träffa och diskutera med en bred grupp människor som man verkligen blir inspirerad och för sina egna tankar framåt,” avslutar hon. 

Genom sin forskning överbryggar Maria klyftan mellan forskning, teknologi och samhälle. Livsmedelssystemets hållbarhet handlar om mer än bara avkastning och vinster - det handlar om att skapa ett system för människor.