Samarbete mellan Lantmännen, KTH FOOD, SU och Lunds universitet
Samarbete kring användning av vetekli för välsmakande fiber
![Morphology of wheat bran, the outer layer of the wheat grain rich in dietary fibres and antioxidants](/polopoly_fs/1.1312177.1708436950!/image/wheat.smaller.jpg)
Lantmännen, KTH, Stockholms universitet, och Lunds universitet samarbetar för att undersöka strukturen hos vetekli med hjälp av ForMAX beamline. Teamet strävar efter att extrahera mer fiber från kliet för användning i livsmedelsprodukter utan att kompromissa med smak och konsistens.
![Teamet som utför synkrotronmätningarna: från höger till vänster. Tunhe Zhou (Stockholms universitet)](/polopoly_fs/1.1312692.1706609323!/image/team%20FEX.jpg)
Ett team från Lantmännen, KTH, Stockholms universitet och Lunds universitet har som mål att extrahera mer fibrer ur kliet för användning i livsmedelsprodukter utan att kompromissa med smak och konsistens.
Veteklis komplexa sammansättning och hierarkiska struktur gör fiberextraktionen utmanande. I detta projekt, med stöd av Lantmännens Forskningsstiftelse och Vinnova, kommer det industriella utnyttjandet av neutron- och synkrotronljusbaserade tekniker att förbättras och för första gången kommer vetekli från Lantmännen att avbildas högupplöst i tre dimensioner. Forskarna använder tredimensionella avbildnings- och spridningsmetoder för att förstå klistrukturen från makro- till mikroskalor. ForMAX används ofta för att undersöka den hierarkiska strukturen hos trä, och det fungerar likadant för vetekli, enligt Marjorie Ladd Parada från KTH.