Till innehåll på sidan

"Bortom jordbruk: Ätbara mikroorganismer och nästa revolution inom livsmedelsproduktion"

Linder presenting
Publicerad 2024-05-27

Har du någonsin undrat om det finns ett sätt att producera mat som inte bara mildrar klimatförändringarna utan också hjälper till att förhindra dem? Mikroorganismer kan vara en nyckel till lösningen. Den 21 maj 2024 presenterade Tomas Linder från institutionen för molekylära vetenskaper vid Sveriges lantbruksuniversitet sitt arbete för KTH FOOD-fakulteten och andra intresserade gäster. Presentationen fokuserade på hur mikroorganismer kan användas som en livsmedelskälla och deras potential att skapa ett mer hållbart livsmedelssystem.

Varför är detta viktigt? 

“Jordbruket har tillåtit mänskligheten att växa och skapa komplexa samhällen” inledde Linder. Mänskligheten har ständigt letat efter flera sätt att producera mer mat och säkra vår livsmedelsförsörjning. Frågan är då: vad kommer härnäst? 

Våra livsmedelssystem är hotade. Eftersom de är mycket beroende av naturresurser som kan påverkas av klimatförändringar (och många andra sårbarheter) behövs lösningar för att skapa ett hållbart och motståndskraftigt livsmedelssystem som tar oss in i nästa fas av jordbruket. Det blev tydligt från föreläsningen att användningen av mikroorganismer för att producera mat är ett steg som potentiellt kan hjälpa till att motverka klimatförändringar och hjälpa till att mildra dess effekter. 

Fördelarna med att använda mikroorganismer som livsmedel är att mänskligheten kommer att kunna producera så mycket mat som den vill, och de geografiska bördorna av konventionella jordbruksmetoder kommer att minska avsevärt. Dessutom, eftersom mikroorganismer odlas i bioreaktorer, kommer mänskligheten att ha en livsmedelsförsörjning som inte längre är beroende av klimatet och de förhållanden som behövs för jordbruk. 

Utmaningar framöver 

Mikroorganismer är en möjlig lösning för de påfrestningar som våra livsmedelssystem står inför. Men det finns även utmaningar som blev tydliga under föreläsningen. För det första driver konsumenters vanor marknaden och därmed möjligheten att finansiera produktionen av dessa produkter. Utan efterfrågan från konsumenter kommer användningen av mikroorganismer som mat att vara begränsad. Lönsamhet är en viktig del av att få företag att fokusera på att producera livsmedelsprodukter baserade på mikroorganismer. 

Vad kan du göra? 

Intressant nog kan alla bidra till att stödja mikroorganismer i livsmedelsindustrin och samtidigt minska sitt koldioxidavtryck. Lösningen? Att ersätta kött med produkter gjorda av mikroorganismer såsom Quorn. Linder föreslog en 50/50-blanding av kött och mikroorganismbaserat protein nästa gång du gör köttfärssås. Alternativt kan du använda 1/3-del mikroorganismprotein och 2/3-delar kött nästa gång du gör köttbullar. 

Avslutande tankar 

Föreläsningen förstärkte idén om att livsmedelsprodukter baserade på mikroorganismer är en del av lösningen genom att de minskar vårt beroende av mark för jordbruk och hjälper till att producera mat som bara är begränsad av vår förmåga att leverera energi till bioreaktorerna. Mikroorganismer kan hjälpa till att omvandla resurser såsom trä till ätbar mat som människor kan konsumera. Möjligheterna verkar oändliga, och i slutändan är alla lösningar som lovar så mycket värda att överväga.