Arla Foods Team besöker KTH för kunskapsutbyte om hållbar matforskning
Den 3 oktober hade KTH nöjet att välkomna Science and Innovation-teamet från Arla Foods för en dag fylld av insiktsfulla diskussioner och utbyte av kunskap. Besöket behandlade viktiga områden inom matforskning, som hållbarhet, näring och tarmhälsa, där medlemmar från KTH FOODs fakultet höll presentationer om banbrytande livsmedelsforskning.
Dagen inleddes med ett varmt välkomnande och fikastund, följt av en introduktion till KTH FOODs arbete av KTH FOODs direktör professor Francisco Vilaplana. Förmiddagen bjöd på en serie forskningspresentationer av KTH FOODs fakultet. Francisco Vilaplana pratade om vikten av cirkulära livsmedelsprocessen och “kostfibergapet”, det vill säga hur kostfibrer kan bli en större del av våra livsmedelsprodukter. Christofer Lendel höll ett föredrag om proteinfibriller och deras roll i skapandet av nya matstrukturer och –texturer. kan spela en roll vid framställning av proteinstrukturer. Därefter höll Yuvarani Masarapu en presentation om hur personligt anpassad kost kan påverka tarmhälsan.
Lauren McKee presenterade sedan sitt arbete med enzymer för livsmedelstillämpningar, och gav insikter om hur enzymatiska processer kan driva innovation inom livsmedelsproduktion. Som avrundning av sessionen diskuterade Mark Rutland emulsions- och gränssnittsvetenskap och dess tillämpning inom livsmedelssystem.
Teamet från Arla Foods tog sedan över för att dela med sig avsin forskningsstrategi. Laurent Le Bellego introducerade Arla Science Department och "Big Bets", som betonar vikten av investeringar i livsmedelsvetenskap. Mette Bakman, Signe Rydtoft och Heidi Kildegaard presenterade Arlas kompetens inom livsmedelsfysik, livsmedelskemi och life sciences, medan Matias Vias presentation gav en översikt över Arlas "Superior Hybrids"-program.
Sessionen fortsatte med en öppen diskussion mellan representanter för KTH och Arla, där man tillsammans undersökte olika samarbetsmöjligheter. Besöket avslutades med en nätverkslunch, där deltagarna kunde stärka kontakterna ytterligare och diskutera nästa steg. Teamen från KTH och Arla uttryckte entusiasm över att upprätta en viljeförklaring för att starta igång framtida samarbeten, och och möjligheten till ett uppföljande besök på Arlas anläggningar i Århus.