Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Organisatoriska hinder och drivkrafter för energieffektivisering av sjukhus

Syftet med detta licentiatprojekt är att undersöka de organisatoriska förutsättningarna, hindren och drivkrafterna för att lyckas med implementering av innovativa energilösningar i framställan av mer energieffektiva sjukhus. En sådan utveckling involverar ett vårdfastighetsbyggande system av olika aktörer som kommer samman i sjukhusprojekt med olika affärsmodeller, incitament och möjlighet att bidra till implementering av innovativa lösningar, såsom regionala fastighetsförvaltare, byggentreprenörer, installatörer, arkitekter, tekniska konsulter och andra viktiga leverantörer. Projektet fokuserar därför på hur relationerna mellan byggherre, byggentreprenör och projektets leverantörsled påverkar möjligheten att utveckla och framställa mer energieffektiva sjukhus, och vad som därigenom är både de direkta och indirekta hindren och drivkrafterna för de olika projektaktörerna - med särskild fokus på byggentreprenörens integrerande roll mellan byggherre och leverantörsled.

Titel: Organisatoriska hinder och drivkrafter för energieffektivisering av sjukhus
Ansvarig forskare: Malena Havenvid
Medverkande: Doktorand: Johanna Håkanson 
Motpart:  NCC , Chalmers tekniska högskola , Uppsala universitet
Finansiär:  SBUF
Period: 2024-08-01 - 2027-01-31

Licentiatprojektets syfte och mål härleds utifrån de behov av vidare studier som identifierades i studien av kunskapsintegration i sjukhusprojekt (SBUF 37181) och det aktuella behovet av en omställning till mer hållbara och energieffektiva sjukhus. Studien visade på vikten av att beakta kunskapsintegration i projekt genom upphandling, samverkan och i organiseringen av byggprocessen samt långsiktigt på sektornivå för att säkerställa framställan av framtidens hållbara sjukhus. Studiens viktiga insikter skapar en god grund för att nu fördjupa och samla kunskap kring energieffektivisering som en av vår tids viktiga frågeställningar.

Eftersom det finns en god forsknings- och kunskapsgrund att bygga vidare på utformas projektet som ett doktorandprojekt för att utföra en fördjupande studie kring energieffektivisering av sjukhus i syfte att uppnå fördjupad förståelse för hur byggprojektets organisering påverkar samspelet mellan projektaktörerna, deras incitament och möjligheter att bidra till realiserandet av energieffektivisering. Inte minst gällande byggentreprenörens förutsättningar och utmaningar i rollen att integrera projektets olika aktörer. Utgångspunkten för studien är att byggentreprenörens möjligheter att bidra till implementering av innovativa energilösningar för sjukhusfastigheter påverkas av olika organiseringsprinciper, entreprenad- och samarbetsformer. I sjukhusprojekt blir ofta byggentreprenören den part som bäst lär känna såväl beställaren/byggherren och vårdverksamheten för att realisera det vårdverksamheten behöver och samtidigt uppnå beställarens/byggherrens krav genom det leverantörsled som byggentreprenören aktiverar.
Utifrån syftet identifieras sex centrala frågeställningar att undersöka och besvara:

1) Vad kännetecknar relationerna mellan centrala projektaktörer i det vårdfastighetsbyggande systemet gällande etablerade energilösningar?
2) Hur påverkar organiseringen av sjukhusprojekt implementeringsprocesser kopplade till nya energilösningar (såsom termiska nät)?
3) Hur kan regionala fastighetsförvaltare och byggentreprenörer samarbeta och samverka för mer energieffektiva sjukhusfastigheter?
4) Hur kan byggentreprenörens integrerande roll tillvaratas och utvecklas för att främja implementeringsprocesser kopplat till energieffektivisering av sjukhus?
5) Hur kan samarbetet och samverkan mellan byggentreprenör och installatörentreprenörer utvecklas och förstärkas i relation till att skapa mer energieffektiva sjukhusfastigheter?

Med fokus på relationerna mellan centrala projektaktörer i sjukhusprojekt, och byggentreprenörens integrerande roll förväntas forskningsprojektet bidra till följande:

  •  Identifiering av och rekommendationer kring centrala organisatoriska hinder och drivkrafter för implementering av nya energilösningar i sjukhusfastigheter

  • Ökade innovationsmöjligheter i affärer mellan regionala byggherrar, byggentreprenör och leverantörsled

  • Belysa byggentreprenörens integrerande roll och möjlighet till bättre implementering av nya energilösningar, med särskild fokus på termiska nät

  • Identifiera möjligheter för utvecklat samarbete mellan bygg- och installatörentreprenörer i sjukhusprojekt

  • Ökat värdeskapande i leverantörskedjan genom bättre resursutnyttjande, lägre kostnader

  • Reducerad miljöpåverkan genom att belysa potentialen av nya energilösningar för sjukhusfastigheter

Projektet ämnar därmed direkt bidra till SBUFs övergripande mål och flera fokusområden: Hållbarhet genom minskad energianvändning, Management genom gynnsamma förutsättningar för innovation, ledning, teknikutveckling och nya affärsmodeller, samt indirekt Digitalisering genom kopplingen mellan nya energilösningar och digitalisering och de förändrade processer, roller och affärsmodeller som detta kräver.

Innehållsansvarig:infomaster@abe.kth.se
Tillhör: Institutionen för fastigheter och byggande
Senast ändrad: 2024-08-14