Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Mottagningen – lär känna dina nya kurskamrater

Under de första veckorna på KTH anordnas mottagningen för nyantagna studenter. Här lär du känna dina kurskamrater och får goda förutsättningar för ett bra studie- och studentliv på KTH. Många upplever att mottagningen gett dem ett roligt socialt sammanhang och att det hjälpt dem med studierna på KTH.

Studenter hälsar välkommen.

Mottagning för nya studenter

Under mottagningen blir du inbjuden till fester och informationsmöten för att lära känna dina nya studiekamrater, vilket bidrar till en stor gemenskap som många uppskattar. Dessutom får du lära känna studenter i högre årskurser, som sedan kan hjälpa dig när du undrar över något, både under mottagningen och i framtiden. Du får också veta mer om hur det är att läsa på KTH och vad studentlivet erbjuder dig samt en introduktion till campus och sektionsgemenskapen på THS. Under mottagningen kan du också gå på lunchföreläsningar och du får tidigt kontakt med olika företag.

Två glada studenter som har på sig stora uppblåsbara bubbeldräkter
Två nya studenter som har på sig stora uppblåsbara bubbeldräkter.
Två studenter som försöker putta ner varandra i en uppblåsbar inhängnad
Två studenter försöker putta ner varandra i en uppblåsbar inhängnad.

Känner du att mottagningen låter som något för dig rekommenderar vi att du är med! Det är frivilligt att vara med på mottagningen, men den brukar vara mycket uppskattad och är gjord för att underlätta för dig som nybliven student. Många studenter säger att det var deras bästa tid på KTH och att det hjälpt dem hitta ett socialt sammanhang, personer att plugga med, kul saker som ökar motivationen för studierna och att de känner sig mer hemma på campus.

Under mottagningen ges också möjlighet att gå introduktionskurser i olika ämnen, exempelvis matte där du repeterar det viktiga från gymnasiet, så att du har en bra grund när kurserna drar igång. Vi rekommenderar att utnyttja denna extraundervisning, det brukar löna sig!

Porträttbild av mottagningssamordnare Armin.

Mottagningssamordnare Armin berättar

Armin är mottagningssamordnare och en av nästan 1500 studenter som är med och anordnar mottagningsveckorna för alla nya studenter i höst. Här berättar han mer om vad du får göra under mottagningsveckorna på KTH.

Vad händer under de första veckorna på KTH?

– Efter uppropet kommer två veckor av mottagning. Mottagningen är fylld med aktiviteter för att du som ny student ska ha tillfälle att lära känna både dina kurskamrater och KTH. Det är fester, föreläsningar, företagskontakt, lekar och mycket mer. Allt är frivilligt, och om du känner att du inte hinner eller orkar så kan du alltid skippa någon aktivitet eller dag och hoppa med igen senare.

Alla nya studenter blir indelade i sektioner, vad innebär det?

– Varje program på KTH tillhör en sektion inom Tekniska Högskolans Studentkår (THS). Dessa sektioner har egna lokaler där du som student kan sitta och plugga, värma din mat­låda, eller umgås med kompisar.

– Sektionerna är även de som främst anordnar mottagningen. Det gör det till ett tillfälle att lära känna de du kommer studera tillsammans med och lära känna äldre studenter inom samma program som kan ge råd och svara på frågor om utbildningen.

– Sektionerna är också ett sätt att kunna påverka din utbildning, då de bedriver studiebevakning genom sina studienämnder. Studienämnderna arbetar hårt för att göra ut­ bildningarna på KTH så bra som möjligt, och tar gärna emot feedback gällande kurser och programmet i sin helhet.

Finns det något studentliv i Stockholm?

– Det finns otroligt mycket studentliv i Stockholm, och speciellt på KTH! Varje sektion har egna föreningar och nämnder inom idrott, musikproduktion, fester, pubar, middagar, företags­event, resor och spex bland annat! Utöver det finns det ett nästan 40 föreningar i varierande storlekar centralt på kåren inom områden som musik, teknik, idrott, karriär, teater, fest och event, aktivism och politik. Det finns helt enkelt något för alla!

Läs mer om studentlivet på KTH på THS webb

Många studenter som åker på flottar i en älv
Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-05-20