Bostadstips
Välj inte bort en spännande utbildning på KTH för att du är orolig över att det är svårt att hitta bostad, det finns många sätt att leta boende. Här samlar vi tips om bostadsköer och andrahandsuthyrning i Stockholm. Dessutom får du KTH-studenternas bästa tips och information om Stockholms kollektivtrafik.
Om du börjar leta så snart du kan och är kreativ i ditt bostadsletande kommer du ha goda chanser att hitta ett boende. Fråga vänner i dina sociala medier och berätta för alla att du söker bostad, det är alltid någon som känner någon som har ett boende att hyra ut.
Bostadsköer
Det är en god idé att så tidigt som möjligt ställa sig i kö i olika bostadsköer.
Stiftelsen Stockholms Studentbostäder - SSSB , har flest studentbostäder i Stockholm. För att stå i SSSB:s kö ska du bli medlem hos THS. Du kan redan nu samla upp till 90 ködagar i SSSB:s kö, sedan måste du pausa din plats fram tills du blivit medlem i THS och betalar kåravgiften. Även Svenska Bostäder och Stockholms Stads Bostadsförmedling är stora aktörer på marknaden. Bostadsförmedlingen kan du ställa dig i kö hos från det att du har fyllt 18 år och de tar ut en årsavgift.
Hör gärna av dig till så många bostadsbolag som möjligt för mer information om hur du ställer dig i deras bostadsköer. De flesta har en speciell kö för studenter. Ju fler köer du står i desto större chans har du att hitta en bostad. Det finns många privata hyresvärdar i Stockholm och det kan löna sig att kontakta dem personligen.
Mer information om bland annat hur du kan söka bostad, om försäkringar, hyror, uppsägning och adressändring hittar du hos jagvillhabostad.nu .
Andrahandsuthyrning
Det finns massor av hemsidor där du kan hitta privata andrahandsuthyrare. Tyvärr har det blivit vanligare med bostadsbedragare så tänk på att om hyran är väldigt låg och erbjudandet verkar för bra – så kan det vara en bluff.
En bra sida för andrahandsuthyrning är SSCO:s (Stockholms studentkårer) Akademisk kvart där privatpersoner lägger upp annonser om uthyrningsrum eller lägenheter.
Kollektivtrafik och pendlingsavstånd
Kom ihåg att kollektivtrafiken gör det möjligt att studera i en del av Stockholm och bo i en annan. Leta bostad utanför centrala Stockholm där det finns många trevliga områden. Den genomsnittliga pendlartiden i Stockholm är 40 minuter enkel resa. För att ta reda på om det boende du tittar på ligger inom pendlingsavstånd från campus kan du använda reseplaneraren på SL:s hemsida.
Studenternas bästa bostadstips
På våra sociala medier hittar du massor av tips från KTH-studenter inför att du ska leta bostad i Stockhom. Här nedan kan du ta del av några exempel.