Fler och fler satsar på en forskarkarriär
Som examinerad civilingenjör är du behörig att söka till forskarutbildning. Efter doktorsexamen är du attraktiv i forskningsintensiva branscher i industrin och får chans till mycket kreativa arbetsuppgifter. Du kan också satsa på en karriär som forskare eller lärare inom akademin, på KTH eller på något annat universitet.
Forskarutbildning på KTH
Fler och fler väljer att gå vidare med forskarstudier. Antalet doktorsexamina i Sverige ökade med 400 procent mellan åren 1973-2014 och sen år 2021 har antalet ökat igen efter flera års minskning, enligt Universitetskanslersämbetet (UKÄ). I synnerhet gäller det teknik. Att satsa på forskarstudier kan vara ett alternativ om man vill bli ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden. Det är en investering som kan ge högre lön, men några garantier för det finns inte, enligt medlemsförbundet Sveriges Ingenjörer. Men vad det verkligen ger möjligheter till är kreativa arbetsuppgifter.
Obligatoriska kurser och forskning
KTH utfärdar följande examina på forskarnivå:
- Teknologie doktor (fyra års heltidsstudier)
- Teknologie licentiat (möjlig mellanexamen; två års heltidsstudier)
Studierna består av ett antal forskningsförberedande kurser, men större delen av tiden jobbar du med ett forskningsprojekt under ledning av en akademisk handledare.
Du skriver en doktorsavhandling som du lägger fram vid en så kallad disputation. I samband med det tar du också doktorsexamen.
Läs mer om forskarutbildning (studera.nu)
Som regel är doktorander anställda av KTH och får en månadslön. Du söker forskarutbildning genom utannonserade lediga tjänster.
Forskarstuderande bidrar till viktig forskning
På KTH finns en rad etablerade forskare inom olika områden. En del väljer att gå vidare direkt till forskarutbildning efter en civilingenjörsexamen. Andra går först ut och jobbar några år i industrin.
Forskning som bedrivs på KTH
Forskningen på KTH spänner över ett stort antal områden, från de traditionella teknikgrenarna till IT och bioteknologi som är de ledande områdena idag. Många spännande upptäcker görs i gränslandet mellan, eller genom att kombinera, flera olika forskningsområden.
Utifrån den forskning vi är extra starka inom har KTH utformat fokusområden vilka fungerar som plattformar för tvärvetenskaplig forskning. Plattformarna är digitalisering, energi, industriell transformation, life science technology (där bioteknologi är en del), material och transport.