Matilda
Matilda läser femte året på civilingenjörsutbildningen i Maskinteknik. Vårterminen 2024 var hon utbytesstudent vid Universita di Bologna, Italien.
Varför valde du att åka till Bologna?
Ganska snabbt kom jag fram till att jag ville åka på utbyten inom EU för att kunna ta del av Erasmus-stipendiet, då det kändes som en bra ekonomisk trygghet. Väl inom EU var det lite varmare länder som lockade mig där jag stod mellan Spanien och Italien. Efter att ha kollat närmare på språkkrav och utbud av kurser på engelska blev jag mer intresserad av Italien, som verkade erbjuda mer undervisning på engelska och inte heller hade några språkkrav. Jag tog då reda på mer om de städer som fanns att välja mellan och kände mig till slut mest lockad av Bologna, som också blev mitt förstahandsval!
Hur var studierna och livet som student där jämfört med på KTH?
Studierna och livet som student var till stor del liknande som på KTH i form av föreläsningar, men tempot var generellt långsammare än i Sverige. Det var inte heller lika många moment som kurser på KTH brukar ha, som labbar och inlämningsuppgifter. I de flesta kurser var det bara den slutgiltiga tentamen som hade någon betydelse. Varje kurs hade också samma tider varje vecka för när föreläsningarna var, vilket gjorde det enkelt att få ihop sitt schema.
Hur gick förberedelserna inför utbytet? Några svårigheter?
Det krävdes en hel del förberedelser som var tidskrävande inför utbytet. Framför allt att hitta kurser som skulle motsvara de obligatoriska kurser man missar hemifrån. Ett mer effektivt sätt är att hitta kurser på kan vara att undersöka kurslistor för liknande program i stället för att leta efter enskilda kurser i kurskatalogen. Det kan dock vara oklart om kurserna är tillgängliga för utbytesstudenter, och det bästa sättet att ta reda på det är att kontakta fakulteten och lärarna som ger kursen.
Kurser med helt andra namn än här hemma kan ändå motsvara en obligatorisk kurs som kan tillgodoräknas, så det är värt att skicka in alla potentiella kurser och diskutera med din programansvarig. Dessutom är det bra att ha flera kursalternativ som "back-up" på plats, ifall det skulle uppstå problem med de ursprungligen planerade kurserna.
Utöver det du fick lära dig i dina kurser, vilka är de största lärdomarna du tar med dig från dina utlandsstudier?
Efter att ha bott i Bologna i ett halvår har jag verkligen fått uppleva kulturen på ett djupare plan. Jag har lärt mig mycket om italienska traditioner och deras starka värderingar kring familj och socialt umgänge. Inte minst fick jag träffa människor från hela världen, tack vare den starka gemenskapen bland utbytesstudenter. Genom att flytta utomlands själv har jag dessutom blivit mer självständigt och lärt mig mer om mig själv!
Vilka är de bästa tipsen du vill ge till andra studenter som funderar på att plugga utomlands?
- Försök bo i ett gemensamt boende. Jag bodde tillsammans med 5 andra utbytesstudenter vilket jag enbart fick positiva erfarenheter från. Jag kände mig aldrig ensam eftersom det alltid fanns någon hemma att umgås med. Dessutom var det en trygghet att ha några personer jag visste att man kunde få hjälp av ifall att någon olycka eller liknande skulle inträffa.
- Var aktiv i de mottagningsaktiviteter som anordnas i början av terminen. I just Bologna anordnar Erasmus Student Network, ESN, välkomstveckor under de första veckorna innan terminen drog igång. ESN har olika aktiviteter under både dag- och kvällstid, som är gratis eller väldigt billiga att delta i. Det kan vara allt ifrån sport, middagar och fester, vilket är ett ypperligt tillfälle att träffa andra utbytesstudenter.
- Ta chansen att söka till Bologna. Enligt mig är Bologna den perfekta utbytesdestinationen då det är en stad som varken är för stor eller för liten, inte turistig men fortfarande levande. Med Bolognas centrala läge i landet och deras goda tåginfrastruktur är det dessutom väldigt smidigt att göra utflykter till andra städer utan att det ska kosta för mycket eller bli en för krånglig resa.