Kristy
Kristy San läser femte året på civilingenjörsutbildningen i Design- och produktframtagning. Höstterminen 2023 var hon utbytesstudent vid Nanyang Technological University i Singapore. Tidigare har hon även gjort fältstudier i Kenya via Minor Field Studies-stipendium och tagit del av KTH Global Development Hub vid Strathmore University i Nairobi.
Varför valde du att åka till Singapore?
Jag har alltid älskat att resa och utforska nya länder, så jag ville passa på att åka till ett land som var helt annorlunda från Sverige. Främst ville jag åka till ett varmt land, och gärna ett engelsktalande för att göra vardagen smidigare. Valet föll på Singapore, och när jag började titta närmare landet hittade jag snabbt fler anledningar att åka dit. Det är ett högteknologiskt land med flera topprankade universitet, vilket var en stor fördel. Dessutom har Singapore fantastiska förbindelser till andra asiatiska länder, vilket gör det lätt att resa runt och utforska regionen.
En annan stor bonus är landets mångsidiga matkultur, tack vare den rika blandningen av etniciteter. Som en stor foodie blev jag såld på det direkt! Att få uppleva en plats där så många olika kök och smaker möts kändes som en dröm. Efter att ha pratat med studenter som själva varit i Singapore och hört deras positiva upplevelser, blev jag helt övertygad om att detta var rätt val för mig.
Hur var studierna och livet som student där jämfört med på KTH?
Studierna på Nanyang Technological University (NTU) höll en hög kvalitet, och jag tyckte verkligenom upplägget. Något som bidrog till att kurserna blev både bra och roliga var lärarnas och professorernas tydliga entusiasm för sina ämnen. Man kände att de genuint ville att vi skulle förstå och lära oss. En annan fördel var att alla föreläsningar spelades in automatiskt och laddades upp på NTU:s motsvarighet till Canvas. Det gjorde det superenkelt att repetera eller ta igen en föreläsning man missat. De flesta studenterna läste mellan fem och sex kurser samtidigt, men jag tyckte ändå att studietempot var hanterbart under terminen. Det enda som blev lite stressigt var att jag hade fyra tentor i slutet av terminen eftersom alla kurser hade samma tentaperiod.
När det gäller campuslivet på NTU fanns det en mängd olika föreningar och klubbar att gå med i, allt från sportklubbar till filmklubbar. Det bästa var att studenter hade gratis tillgång till bland annat löparbanor, simbassäng och gym. Många ägnade sig åt träning och sport, och jag själv simmade ofta, minst en till två gånger i veckan, särskilt eftersom det var så varmt. NTU hade också en organisation som arrangerade event för internationella studenter, vilket gav möjlighet att träffa både andra internationella och nationella studenter. Maten på campus var inget problem – även om det var svårt att laga mat i korridoren fanns det gott om kantiner med massor av valmöjligheter. Man kunde äta en måltid för så lite som 20–70 kronor. Jag brukade ofta träffa kompisar som också bodde på campus för att äta lunch eller middag tillsammans, vilket gjorde vardagen ännu trevligare.
Tidigare har du även gjort ditt kandidatarbete som en fältstudie i Kenya. Hur var det?
För mitt kandidatarbete arbetade jag och min KEX-partner Ida på ett projekt i samarbete med Engineers Without Borders (EWB). Projektet utförde vi som en fältstudie i Nairobi, där en lokal samarbetspartner tillverkade solugnar som nyttjar reflekterande solstrålar för uppvärmning. Vårt uppdrag var att undersöka hur tillverkningen av dessa solugnar kunde effektiviseras genom att analysera materialval och tillverkningstekniker, samt bedöma genomförbarheten av våra förslag. Vi fick värdefullt stöd från såväl vår handledare på KTH, och från EWB och deras lokala samarbetspartner när vi väl var på plats. Det krävdes mycket förberedelser och korrespondens för att organisera resan. På plats i Nairobi fick vi en djupare förståelse för hur solugnarna tillverkades och fungerade tillverkningsprocessen såg ut. Det var både lärorikt och överraskande – vi hade förväntat oss en mer storskalig produktion, men insåg att en enda person tillverkade alla solugnar för hand. Detta krävde att vi anpassade vårt arbete och våra rekommendationer efter den småskaliga produktionen.
Utöver vårt kandidatarbete, som vi åkte på med Minor Field Studies-stipendium (MFS), deltog vi i en utmaningsdriven kurs på Strathmore University genom KTH Global Development Hub. Kursen fokuserade på att hantera olika samhällsutmaningar, till exempel hur man kan öka säkerheten på byggarbetsplatser, digitalisera vårdbokningar på sjukhus eller effektivisera processen för examensarbeten på Strathmore. Olika grupper arbetade med olika utmaningar och genomförde marknadsundersökningar. Det var en mycket givande upplevelse som gav oss möjligheten att samarbeta med lokala studenter och få en djupare förståelse för hur de frågor vi arbetade med fungerade i en kenyansk kontext.
Utöver det du fick lära dig i dina kurser, vilka är de största lärdomarna du tar med dig från dina utlandsstudier?
En av de största lärdomarna jag tar med mig från mina utlandsstudier är hur mycket man kan växa och lära sig genom att vara öppen och nyfiken på nya människor och erfarenheter. Genom att våga utmana sig själv och delta i olika upplevelser, upptäcker man inte bara nya perspektiv utan även hur roligt och givande det kan vara att kliva utanför sin komfortzon.
Vilka är de bästa tipsen du vill ge till andra studenter som funderar på att plugga utomlands?
- Sök oavsett: Om du funderar på att plugga utomlands, skicka in din ansökan! Det är en unik chans att få bo och studera i ett annat land, och även om det känns osäkert nu, kan du alltid ändra dig senare. I värsta fall tackar du nej, men om du inte söker kanske du ångrar dig.
- Oroa dig inte – det löser sig: Det kan kännas överväldigande med alla förberedelser, papper och osäkerheter, men det mesta faller på plats. Det finns alltid folk – både hemma och på plats – som kan hjälpa dig om något går fel. Lita på att det löser sig och att du inte är ensam.
- Var öppen och utforska: När du väl är på plats, våga vara nyfiken! Ta chansen att utforska landet, kulturen och prata med lokalbefolkningen. Det gör hela upplevelsen så mycket rikare och roligare, och du får med dig minnen och lärdomar som kommer vara värdefulla långt efter att studierna är över.