Alice
Alice läser femte året på civilingenjörsutbildningen i Datateknik. Hela läsåret 2023/2024 var hon utbytesstudent vid Politecnico di Milano, Italien.
Varför valde du att åka till Milano?
När jag sökte utlandsstudier prioriterade jag högt att få åka ett helt år. Mina alternativ smalnade då av kraftigt då nästan alla universitet har terminsplatser. För att få två terminsplatser krävs det att det finns två lediga platser kvar till destinationen när alla andra som sökt fått en plats. Till stor del hade jag alltså ren tur! Sen hade jag även begränsat mig till Europa då jag, av personliga skäl, ville ha nära hem. Av de ställen i Europa jag sökte lockade Italien mest då jag sedan tidigare älskat kulturen och även ville ha ett större kultur- och miljöombyte än att åka till norra Europa.
Hur var det att vara borta ett helt år?
Helt fantastiskt! Om någon skulle vara intresserad av att åka ett helt år skulle jag absolut rekommendera att försöka prioritera det. Efter ett halvår började jag känna mig hemma i Italien, men det tog mig ytterligare ett halvår för att verkligen få starka band till platsen och landet.
Kan man inte eller vill man inte åka ett helt år så kommer det bli bra det också. De flesta åker bara ett halvår, så med stor sannolikhet kommer många kompisar ändå åka hem och så får man börja om lite. Jag hade kvar ett gäng kompisar under hela året, men majoriteten kom eller gick i februari. På ett sätt var det tråkigt, men för mig var det bra. Jag fick två helt olika terminer som utbytesstudent, utan att behöva hitta ett helt nytt skyddsnät i mitten (till skillnad mot om jag istället hade åkt två terminer till olika ställen).
Studiemässigt krävdes det lite mer än när man bara åkte ett halvår då jag behövde hitta kurser som ersatte obligatoriska kurser på KTH. Åker man ett halvår räcker i många fall KTH-programmens valfria kurser till och obligatoriska kurser är inte ett lika stort problem. Universitetet hade dock ett stort utbud av kurser så de flesta kurser gick att hitta motsvarigheter till.
Hur var studierna och livet som student där jämfört med på KTH?
På många sätt påminde skolan och studierna om de studier vi har på KTH. Utmanande men ändå görbart. Jag märkte dock att det berodde lite på vilka kurser man valde. Jag valde mina kurser så att jag fick en blandad examination, och inte enbart tentor i slutet av terminen.
Studentlivet skilde sig istället rejält. Det fanns absolut ett studentliv, speciellt bland internationella studenter. Det såg dock helt annorlunda ut jämfört med det studentliv vi har här. På KTH sker mycket på campus och är väldigt organiserat. Där fick man som student organisera mycket själv, som att hänga, festa eller lära känna landet och kulturen. Åker du hit ska du inte förvänta dig något sektionsliv eller liknande, men det betyder inte att det inte finns saker att göra! Och en del saker organiseras för just internationella studenter.
Utöver det du fick lära dig i dina kurser, vilka är de största lärdomarna du tar med dig från dina utlandsstudier?
För mig var det första gången jag bodde själv när jag flyttade till Italien, så jag lärde mig mest om mig själv under året. Jag har personligen vuxit enormt och klivit ur min trygghetszon på ett sätt som varit svårt att göra hemma. Jag har tidigare rest mycket, både med andra och själv, och hade därför redan vanan inne av att träffa nya människor och möta nya kulturer. Det är dock stor skillnad på att vara på semester och att faktiskt bo på ett annat ställe i ett nytt land. Man lär sig från grunden hur andra kan ha det, märker saker man tidigare tagit för givet och vidgar sina vyer.
Vilka är de bästa tipsen du vill ge till andra studenter som funderar på att plugga utomlands?
Åk! Det kommer alla som varit utomlands säga till dig, för det är det viktigaste. Inte vart du åker eller hur länge, men att du faktiskt åkte. Jag har aldrig träffat någon som ångrat att de åkte, utan bara människor som ångrat att de inte gjorde det. Man får ut något enormt av att göra ett utbyte, och om man speciellt har börjat fundera på att åka kommer man nästan garanterat ångra det senare om man inte gör det.
I övrigt skulle jag starkt rekommendera att göra lite efterforskning, både innan du söker och innan du åker. Ta reda på dina möjligheter så du vet tidigt hur det fungerar och du kan sätta upp en plan som funkar för dig. Mycket tar längre tid än vad man först tror. Pro tip är att läsa reseberättelser för att få tips och tricks från tidigare studenter!
I slutändan spelar det inte så stor roll vart du åker. Du kan omöjligen veta i förväg hur du kommer få det och vänner kan man hitta överallt, så försök att inte stressa för mycket. Det kommer bli en upplevelse oavsett!