Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida

Utbildningens mål

Senast ändrad: 1 april 2025
Godkänd: 1 april 2025

Utbildningsplanen gäller för antagna till utbildningen fr o m HT25. Det kan ske ändringar i programmets innehåll för årskurs 2. Se alltid KTHs hemsida för information om senast fastställda utbildningsplan.

Målet är att utbilda samhällsbyggare med fördjupade kunskaper inom områden transportvetenskap och geoinformatik samt förbereda studenter för vidareutbildning och forskning. Studenterna ska tränas i att arbeta självständigt, ta egna initiativ och skapa nya idéer för ett hållbart samhälle. Studenterna kommer att få kunskap, färdigheter och förmågor för att planera och underhålla hållbara transportsystem och att insamla, visualisera och analysera geografisk data. Utöver de mål som specificeras i Högskoleförordningen finns även följande specifika mål för detta program:

Kunskap och förståelse

  • Ha kunskap om insamling, strukturering, lagring, analys och visualisering av geografisk och transportdata.
  • Ha kunskap om analys, planering, utvärdering och drift av transportsystem och andra urbana och regionala fenomen på olika rumsliga nivåer och med hänsyn till ekologisk, sociologisk och ekonomisk hållbarhet.

Färdigheter och förmågor

  • Kunna formulera och analysera teknikens roll för en hållbar samhällsutveckling.
  • Bearbeta mätdata med hjälp av lämpliga matematiska verktyg.
  • Strukturera och visualisera geografisk data med hjälp av informationsteknik.
  • Modellera trafik och transporter eller geospatiala fenomen med lämpliga verktyg för beslutsstöd, samt lösa komplexa problem och presentera beslutsunderlag för beslutsfattare och allmänheten.

Programmet syftar också till att hjälpa studenten att utveckla förmågan att bedriva självständig, vetenskaplig forskning genom kritisk analys och syntes. Studenten kommer att få utbildning i vetenskaplig kommunikation och presentation, både muntligt och skriftligt. Studenten kommer också att lära sig att arbeta i projektform och i grupp.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Välja rätt metod för datainsamling och analys i enlighet med kraven i det givna problemet.
  • Utvärdera möjligheter och begränsningar av beslutsstödsverktyg och dess tillämpningar inom olika vetenskapliga och tekniska områden.
  • Identifiera behov av nya eller vidareutveckling av befintliga metoder, tekniker och algoritmer som används i processen för insamling, lagring, analys och visualisering av geografisk och transportdata, samt tillämpa ett sätt att tänka systematiskt och kritiskt analysera verktygen för analys och modellering.