Senast ändrad: 15 april 2025
Godkänd: 15 april 2025
Utbildningens upplägg
Läsåret börjar i slutet av augusti/början av september och avslutas i slutet av maj/början av juni.
För information om aktuell läsårsindelning, se KTH:s hemsida www.kth.se resp. SUs hemsida www.su.se
Kurser
Utbildningen sker i kursform. Kurslistor finns i Bilaga 1: Kurslista
Kurserna i programmet är organiserade i tre block, följt av ett examensarbete. Blocken motsvarar en termins studier vardera, men studeras parallellt. I basblocket finns obligatoriska kurser inom fyra olika ämnesområden:
- algebra och geometri: Kommutativ Algebra och Algebraisk Geometri
- analys: Avancerad Reell Analys
- topologi: Topologi
- diskret matematik: en av kurserna Enumerativ Kombinatorik, Grafteori och Talteori.
I profileringsblocket väljer studenten kurser för att specialisera sig och förbereda sig för examensarbetet. Breddningsblocket innehåller en obligatorisk kurs inom vetenskapsteori och metodik, obligatoriska kurser om kommunikation av matematiska ämnen samt en halv termin fritt valbara kurser.
För att säkerställa tillräckliga förkunskaper för examensarbetet ska alla kursval göras i samråd med programansvarig.
Betygssystem
För kurser på KTH används en sjugradig målrelaterad betygsskala A-F som slutbetyg för kurser på grundnivå och avancerad nivå. A-E är godkända betyg med A som högsta betyg. Betygen godkänd (P) och underkänd (F) används som slutbetyg då särskilda skäl föreligger.
Betygen godkänd (P) och underkänd (F) används som slutbetyg för examensarbeten.
Villkor för deltagande i utbildningen
För deltagande krävs antagning till kurs inom programmet samt registrering på kurs. Kursregistrering görs via den personliga menyn på www.kth.se eller www.su.se.
För studenter som påbörjar utbildning från och med höstterminen 2018 ersätts tidigare uppflyttningskrav med krav på särskild behörighet till kurs. Krav på särskild behörighet specificeras i kursplanen.
Tillgodoräknanden
Under särskilda förhållanden, och i samråd med programansvarige, kan poäng för tidigare studier tillgodoräknas enligt KTH:s och SU:s policy för tillgodoräkning.
Utlandsstudier
Det finns möjlighet till studentutbyte under utbildningen inom ramen för befintliga avtal.
För mer information och rekommendation om lämplig termin för utbytesstudier hänvisas studenten till programmets internationella handläggare.
Examensarbete
Ett examensarbete om 30 hp på avancerad nivå genomförs i slutet av utbildningen och kan påbörjas när kursens särskilda behörighetskrav är uppfyllda.
Syftet med projektet är att låta studenten studera ett problem mer ingående än vad som är möjligt i kurserna. Arbetet kan genomföras på något universitet, forskningsinstitut eller i näringslivet, i Sverige eller utomlands. Examensarbetet kan registreras vid antingen SU eller KTH.
Val av examensarbete måste godkännas av programansvarig.
Examensarbetet betygsätts med P / F.
Examen
Teknologie masterexamen erhålls efter genomgånget utbildningsprogram.
Betyget godkänt krävs i samtliga kurser som ingår i den studerandes studieplan. Studieplanen ska omfatta 120 högskolepoäng där ett examensarbete omfattande 30 högskolepoäng ingår.
Lokala examensordningar finns i respektive lärosätes regelverk, www.kth.se resp. www.su.se
Ansökan om examen
När utbildningen är avslutad ansöker man om en examen. Ansökan om examen görs vid Stockholms Universitet.