Examensarbetet ska behandla ett medietekniskt intressant problem. För att uppgiften ska vara lämplig som examensarbete måste det finnas intressanta frågeställningar från ämnesområdet att utreda.
Studenter kan välja att genomföra examensarbete på ett av följande två sätt:
1. Tyngdpunkten i arbetet ska ligga på ett praktiskt grupparbete som innebär utveckling och implementering av ett medietekniskt projekt. En projektgrupp ska bestå av tre till fem studenter som ska bidra till projektet med kompletterande kunskaper och färdigheter från kurser inom Medieteknikprogrammet. I arbetet ingår att göra en noggrann specifikation, metod och tidsplan för uppgiften och att söka och läsa litteratur som är relevant för examensarbetet, samt söka referenser från andra jämförbara projekt. Omfattningen ska vara sådan att det framgår att examensarbetaren arbetat halvtid under en termin. Arbetet redovisas genom en praktisk demonstration av projektet i utställningsformat och dessutom skriftligt i en rapport, samt individuell reflektion. Obligatoriska handledningsmöten förekommer.
2. Tyngdpunkten i arbetet ska ligga på utredning och analys och arbetet görs individuellt eller i grupp om två. Eventuellt praktiskt arbete, exempelvis programmering, ska vara av underordnad betydelse, och syfta till att undersöka uppställda frågeställningar. I arbetet ingår att göra en noggrann specifikation med metod och tidsplan för uppgiften, och att söka och läsa litteratur som är relevant för examensarbetet. Omfattningen ska vara sådan att det framgår att examensarbetaren arbetat halvtid under en termin. Arbetet redovisas skriftligt i en rapport och presenteras muntligt. Obligatoriska handledningsmöten förekommer.