- Examensarbetet är ett individuellt självständigt arbete som utförs av en student. Arbetar flera studenter inom samma projekt ska det ändå utmynna i individuella rapporter som var och en för sig ska uppfylla kraven för ett examensarbete.
- Studenten kontaktar lämplig examinator innan arbetet påbörjas. Alternativt kan studierektor för examensarbete eller programansvarig ge förslag på examinator.
- Studenten tar fram ett kortfattat skriftligt projektförslag som beskriver arbetet. Denna beskrivning ska bifogas registreringsunderlaget[1]. Beskrivningen ska innehålla bakgrund, syfte, mål och metod.
- Utbildningskansliet kontrollerar att studenten uppfyller alla poängkrav för att antas till examensarbete och signerar registreringsunderlaget. Examinator säkerställer att studenten uppfyller de specifika förkunskapskraven för examensarbete, och att det föreslagna examensarbetet kan uppfylla lärandemålen för examensarbete. Examinator signerar registreringsunderlaget.
- Examinator utser handledare vid KTH och godkänner eventuell industrihandledare för examensarbete.
- Examensarbetet registreras då examinator godkänt uppgiften[2]. Vid registreringen kontrollerar programansvarig att examensarbetet faller inom utbildningsprogrammets/ens ämnesområde samt att frågeställningarna visar på lämplig progression inom utbildningen.
- Studenten skriver en detaljerad individuell plan för examensarbetet[3] som lämnas till examinator för godkännande.
- Studenten genomför förstudie, utredning och val av metod samt litteraturstudie som lämnas för godkännande av handledare vid KTH.
- Under genomförandet av det självständiga arbetet ska studenten regelbundet (minst varannan vecka) rapportera hur arbetet fortskrider till handledaren vid KTH.
- Studenten ska fortlöpande under det självständiga arbetet skriftligen dokumentera arbetet och arbeta på den preliminära versionen av den skriftliga rapporten.
- När handledaren vid KTH bedömer att studenten nått målen enligt planen för examensarbetet och att kvaliteten på den preliminära skriftliga rapporten håller hög kvalitet, skriver studenten en självvärdering av examensarbetet enligt mallen för ”Bedömning av kvalitet på examensarbete för civilingenjörs- och teknologie mastersexamen”. Handledaren ger återkoppling på självvärderingen och studenten ges möjlighet att åtgärda eventuella brister.
- Rapporten och självvärdering lämnas tillsammans med en sammanfattning av handledarens vid KTH bedömning av examensarbetsrapporten enligt mallen för ”Bedömning av kvaliteten på examensarbetet” till examinator för ett preliminärt godkännande.
- Studenten deltar aktivt i två muntliga presentationer av examensarbete på avancerad nivå.
- Examensarbetaren kommer överens med en annan examensarbetare på avancerad nivå för att opponera på dennes examensarbete. Tidpunkt för opponering[4] och val av examensarbete att opponera på ska godkännas av examinator. Studenten genomför muntlig och skriftlig opposition på den andre examensarbetarens presentation av examensarbetet. Oppositionen bedöms av examinator för den andra examensarbetaren.
- Studenten genomför muntlig presentation och försvar av sin rapport.
- Senast två veckor efter presentation presenterar studenten en slutgiltig rapport för examinator. Till rapporten bifogar studenten en uppdaterad självreflektion baserad på mallen för ”Bedömning av kvalitet på examensarbete för civilingenjörs- och teknologie mastersexamen”.
- Examinator ansvarar för att examensarbetsrapporten plagiatgranskas.
- Examinator fyller i mallen för ”Bedömning av kvalitet på examensarbete för civilingenjörs- och teknologie mastersexamen”.
- Betyget ska beslutas av examinator.
- KTH:s policy för offentlighet gäller för examensarbetets genomförande samt för publicering av rapporten. Examensarbetsrapporten ska publiceras elektroniskt i Diva enligt de regler som gäller för elektronisk publicering av examensarbeten vid KTH.
[1] Registreringsunderlaget är det underlag som utgör grunden för kursregistrering
[2] Utförs normalt av administrationen.
[3] Se rubriken Lärandeaktiviteter
[4] Oppositionen kan inte genomföras före det att studenten är antagen till kursen.