Kursens innehåll fokuserar på joniserande strålning, dess ursprung och effekter.
Teoretiska modeller för atomkärnan som ger en förståelse för de olika strålningstypernas ursprung behandlas översiktligt. I samband med det går man igenom atomkärnans grundläggande uppbyggnad och egenskaper. Grundläggande modeller för strålnings växelverkan med materia beskrivs också. Strålningens effekter på människan gås igenom kortfattat.
Kunskapen från ovanstående delar tillämpas sedan under en genomgång av strålskydd och dosimetri. Grundläggande stor- och enheter tas upp, liksom det gällande regelverket beträffande bl.a. gränsvärden av stråldoser, och hantering av öppna och slutna radioaktiva källor.
Kursen är upplagd som en förberedande kurs inför kommande kurser i närliggande ämnen, både inför laborationsövningar där radioaktiva ämnen används, och inför ämnen där grundläggande kärn- och strålningsfysik förutsätts som förkunskaper.
Ett huvudmål med kursen är att du ska kunna tillämpa dina kunskaper i kärn- och strålningsfysik för att kunna beräkna och uppskatta den stråldos som du utsätts för vid exponering av radioaktiva material. Tillsammans med kunskaper om strålnings växelverkan med materia, biologiska effekter av strålning, samt kännedom om det gällande regelverket för strålskydd, ska du dessutom kunna använda dessa färdigheter för att göra adekvata val av strålskydd i situationer som uppkommer i andra kurser eller i arbetslivet.
Efter genomgången kurs ska du för godkänt betyg kunna:
- redogöra för atomkärnans grundläggande beståndsdelar och egenskaper
- förklara hur alfa-, beta-, och gammastrålning uppkommer och ge exempel på hur neutronstrålning kan uppkomma
- förklara på vilket sätt joniserande strålning av de ovanstående typerna växelverkar med materia, och kunna tillämpa det vid val av strålskydd i olika miljöer
- ge flera exempel på radioaktivitet som förekommer i naturen och förklara dess ursprung
- förklara hur det är möjligt att detektera joniserande strålning av olika slag, och tillämpa det vid mätningar av radioaktiva ämnen
- redogöra för det grundläggande regelverket för strålskydd, och kunna tillämpa dessa regler vid laborations- och fältarbete
- med hjälp av beräkningar uppskatta fullkroppsdosen vid exponering för olika radioaktiva källor och utifrån det välja ett adekvat strålskydd.