Kursen är en fortsättning på MJ2523 Flygmotorteknik, och börjar därför på en avancerad nivå. Då kärnan hos nutida flygplansmotorer utgörs av gas turbiner, läggs betydande fokus på förståelse av komplex aerodynamik i termiska strömningsmaskiner samt hur motorkomponenter utformas för att möta de krav som ställs på effektivitet, pålitlighet och säkerhet.
Kursen inleds med en introduktion av endimensionell analys av strömning inuti motor som senare utökas till 2D och 3D analys aspekter. Viktiga aspekter såsom kylning i gasturbiner, mekanisk påverkan, material och systemets egenskaper belyses i kursen och förs in i relevanta sammanhang. Aeromekanisk samverkan mellan flödet och delkomponenter i flygmotorer och de aeroelastiska fenomen som uppstår studeras ingående i kursen.
Särskild fokus läggs på att diskutera aerodynamisk utformning av fläktblad för turbofläkt motorer då dessa står för majoritet av dragkraft produktion i framdrivning av passagerarflygplan.
Dagens och morgondagens behov av flygmotorer, samt framtida trender och forskningsriktningar diskuteras, i synnerhet med hänsyn till de uppsatta mål mot fossilfritt flyg. De olika framdrivningskoncepten analyseras mot bakgrund av deras miljöpåverkan både ur buller- och emissionssynpunkt.
Kritisk granskning av vetenskapliga artiklar kommer att utföras inom ramen för kursen för att stimulera till diskussioner i en interdisciplinär miljö. Övningsuppgifter kommer att ges för att fördjupa studentens förståelse för de i kursen behandlade fenomenen.