Kursen inleds med att bli tilldelad ett projekt baserat på individuella kriterier och kompetenser. Projektteamen består vanligtvis av ca 7-10 studenter. Ett par seminarier och workshops hålls om ämnen (JML, projektarbete, hållbarhet, litteratursökning) som är relevanta för komplexa projekt i mekatroniska utvecklingsprojekt, i ett relativt stort utvecklingsteam.
Kursen fokuserar på produktutveckling, avhållbara mekatroniska produkter, i stora projekt. Innovativa och intelligenta produkter skapas genom att utveckla kunskaper och färdigheter i mekanik, rörelsestyrning, robotik, inbyggda system, realtidsprogrammering, distribuerade system. Kursen bygger på problembaserat lärande och arbete i större projekt, där förmågan att engagera sig i professionell utveckling och samtidigt utveckla samarbete, kommunikation och projektledning praktiseras.
I lärandemiljön är teambuilding, lagarbete och industriell samverkan en integrerad del. Studentteamen arbetar i samverkan med företrädare från industrin för att bestämma de specifika faktorer som styr produktkrav, design och realisering. Det innefattar intressenters (stakeholders) behov, intressenternas krav, systemkrav, komponentkrav samt validering, verifiering och testning. Under den första perioden så ska en State Of The Art (SOTA) tas fram baserat på litteratursökningar på den specifika problemställningen i projektet. Resterande tid arbetar studenterna i sina respektive grupper med konstruktion, testning och validering. Arbetet dokumenteras i slutet i en teknisk rapport. Studenterna bygger mycket själva och har full tillgång till moderna maskiner som 3D skrivare, laserskärare, fräsmaskiner, vattenskärningsmaskin samt vanliga verkstadsmaskiner.