Kursen börjar med en designdel som utgörs av övningar i skisslära, modellbygge och formlära. Parallellt introduceras dessutom ett CAD-verktyg.
En stor del av kursen utgörs av ett projektarbete. Projektet går ut på att konstruera en ny eller förbättra en befintlig produkt. Aspekter som form, funktion och tillverkning skall beaktas. Produktförslagen skall sedan illustreras med fysiska och virtuella modeller. Projektet startar med en kick-off med övningar i projektarbete.
Syftet med projektarbetet är också att få ett större sammanhang och perspektiv på design och produktframtagning.
Parallellt med projektet introduceras området hållbar utveckling, med syftet att förstå och kunna kritiskt reflektera kring begreppet.
Efter genomgången kurs ska studenten:
- ha kännedom om arbetsmetodiken i en produktframtagningsprocess samt ingenjörens roll i denna.
- känna till betydelsen av industridesign i produktutvecklingsarbetet samt arbetsmetoder för formgivning, visualisering och framtagning av modeller.
- kunna använda några av ingenjörens datorverktyg, speciellt CAD för att göra 3D-modeller för bildmässig kommunikation och produktionsunderlag.
- ha erfarenhet av att arbeta i mindre grupper samt i större projektgrupper med formella projektmöten och fördelning av arbetsuppgifter samt följa en process.
- förstå den strukturella uppbyggnaden av en teknisk rapport samt ha tränat det språkliga och innehållsmässiga i en teknisk rapport.
- kunna planera och utföra muntliga presentationer.
- ha kännedom om begreppet hållbar utveckling.