Praktikkursen är en arbetsplatsförlagd kurs där studenterna vid högskoleingenjörsprogrammet Kemiteknik har minst 5 veckors praktik hos ett företag eller myndighet. Även deltidsarbete som har utförts vid sidan av studierna kan godkännas som praktik men måste motsvara fem veckors heldagspraktik dvs. sammanlagt 200 timmar för att godkännas.
Kursen består av tre delar, en introduktionsdel som resulterar i en godkänd arbetsplan, den arbetsplatsförlagda delen - praktiken, under vilken studenten reflekterar kring sina erfarenheter i en loggbok samt en avslutande del i vilken studenten redovisar uppgiften vid en muntlig presentation.
I kursen ingår att studenten själv ansvarar för att knyta kontakt och ordnar en lämplig uppdragsgivare (som kan vara företag, kommun, annan myndighet, tillverkande industri etc.) i god tid. Studenten tar fram ett förslag på passande studieobjekt. Arbetsgivaren ska godta förslaget och därefter ska det även få godkänt av examinator. Vald uppgift ska vara relevant för utbildningen. Objektet ska kunna studeras genom att studera olika dokument och intervjua olika befattningshavare på arbetsplatsen. Uppgiften som studeras hos uppdragsgivaren kan variera beroende på bransch, uppdragsgivarens storlek med mera.
Praktikkursen fungerar som en vanlig kurs men är tänkt att genomföras under sommaren. Den studerande deltar i arbetet på arbetsplatsen och genomför samtidigt kontinuerligt studien som fastställts i en arbetsplan som upprättats vid kursstart.