Föreläsningarna behandlar grundläggande principer för olika separationstekniker samt en genomgång av ett antal av de viktigaste teknikerna som kapillärgaskromatografi, vätskekromatografi (HPLC) och kapillärelektrofores. Kombinationer av dessa tillsammans med masspektrometri såväl som direkt analys med masspektrometri ingår. Specifika instrumentella aspekter, provupparbetning, optimering av separationer och problemlösning behandlas också. När det är relevant behandlas olika metoder, tekniker och tillämpningar ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv.
Laboratorationsdelen är upplagd som ett grupparbete i projektform. Projekten har oftast anknytning till pågående forskning eller anknytning till ett relevant industriproblem.
Efter fullgjord kurs ska studenten kunna
- Förklara de grundläggande principerna för gaskromatografi, vätskekromatografi, kapillärelektrofores och masspektrometri, beskriva de olika metoderna som används inom respektive teknik och de olika instrumentella varianter som förekommer.
- Föreslå och förklara hur metodutveckling och optimering av de i kursen behandlade teknikerna kan utföras.
- Delta aktivt i demonstrationslaborationer.
- Definiera och jämföra olika metoder, välja teknik/metod för specifika analysproblem och motivera valen även med avseende på miljö- och hållbarhetsaspekter.
- Planera, utföra och utvärdera ett laborationsprojekt i grupp, presentera laborationsprojektet i en skriftlig
rapport och en muntlig presentation inför övriga studenter på kursen.