Kursen är organiserad under fem rubriker:
Organisation av medicinteknisk verksamhet
Här diskuteras den medicintekniska verksamheten på sjukhus, landstingsorganisationen, kvalitetssäkring och organisationsutveckling i sjukvård och medicintekniska företag.
Bestämmelser och ansvar
Här studerar vi regelverket kring medicintekniska produkter och hur myndigheter och organisationer arbetar med medicinsk teknik. Även riskanalys, olyckor och ansvar kommer in här.
Teknisk säkerhet och standardiseringsarbete
Momentet berör användning av standarder, konstruktions- och dokumentationskrav för medicinteknisk utrustning samt harmonisering.
Upphandling av medicinteknisk utrustning
Vi går igenom hur man arbetar med lagen om offentlig upphandling och andra EU-regler.
Underhåll av medicinteknisk utrustning
Vi lär oss underhållsteknikens grunder och förvaltning av medicinteknisk utrustning. Olika begrepp för kostnads- och tillförlitlighetsanalys tas upp.
En laboration om läckströmmar.
Ett grupparbete om MTA-verksamhet i Stockholmsområdet.
Kursen syftar till att ge lämpliga kunskaper för arbete med medicintekniska produkter i privat och offentlig verksamhet.
Efter fullgjord kurs är målsättningen att studenten ska kunna:
-
Förklara syftet med och beskriva regelverket för tillverkning, handel med och användning av medicintekniska produkter. Detta innefattar EU-direktiv, standarder, harmonisering, hur man sätter produkter på marknaden, klinisk prövning och användning samt myndigheters tillsyn.
-
Redogöra för den medicintekniska verksamheten i sjukvården inklusive olika former av MTA-organisation.
-
Beskriva landstingsorganisationen beträffande vård och omsorg.
-
Definiera kvalitetsbegreppet och beskriva olika metoder och verktyg för kvalitetsutveckling i företag och organisationer samt visa hur kvalitetsmetoder tillämpas i medicinteknisk verksamhet och sjukvård.
-
Identifiera olika risker med medicintekniska produkter och diskutera hur man värderar och hanterar dessa risker på medicintekniska företag och sjukhus.
-
Förklara hur offentlig upphandling regleras och jämföra olika typer av upphandlingsförfaranden som kan förekomma i sjukvården.
-
Beskriva grundläggande underhållsteknik och förklara valet av metoder i konkreta fall samt redogöra för hur underhåll och förvaltning av medicintekniska produkter ska göras på sjukhus.