Kursen ger fördjupade kunskaper i astrofysik, med inriktning mot högenergi-astrofysik. I kursen behandlas följande ämnen:
Strålningstransport och linjespektra
Kontinuumspektra: Compton-, synkrotron- och bromsstrålning
Ansamling av materia (ackretion) på neutronstjärnor och svarta hål
Astrofysikaliska tillämpningar av relativitetsteori
Kompakta objekt (svarta hål och neutronstjärnor) och fenomen relaterade till dessa objekt (t.ex. aktiva galaxkärnor, pulsarer och gammablixtar), med speciellt fokus på den strålning de producerar.
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- Beskriva de viktigaste fysikaliska processer som ger upphov till strålning i Universum, samt förklara hur denna transporteras i olika medier.
- Använda teorier för linje- och kontinuumspektra för att beräkna de viktigaste egenskaperna hos det strålande objektet/mediet från observerade spektra.
- Förklara huvudpunkterna i teorin för ackretion samt kunna lösa problem för relevanta astrofysikaliska fenomen med utgångspunkt från teorin.
- Översiktligt beskriva kompakta objekt (svarta hål och neutronstjärnor) och fenomen relaterade till dessa objekt (t.ex. aktiva galaxkärnor, pulsarer och gammablixtar).
- Med utgångspunkt från ovanstående lärandemål, kunna kritiskt utvärdera olika sätt att använda högenergiobservationer för att studera kompakta objekt.
- Identifiera ett aktuellet forksningsområde inom högenergiastrofysik, skriva en översiktsartikel enligt stilen för en vetenskaplig artikel samt skriva en granskningsrapport (referee raprot) för en annan student.