Kursen kommer att innehålla lärande om inledande beräkningsaeroakustik, grundläggande akustik, diskretisering av partiella differentialekvationer, högre ordningens precisa metoder, aeroakustik analogier, direkt ljudberäkning, linjäriserade akustisk utbredning, hybrid aeroakustik metoder och atmosfäriska ljudutbredning. Föreläsningar kommer att åtföljas av uppgifter där studenterna tillämpa och utvärdera den numeriska implantationen av aeroacoustic teori. Dessa uppgifter kommer att presenteras för alla deltagare och diskuteras vid ett seminarium i slutet av kursen.
FSD3602 Beräkningsaeroakustik 3,0 hp

Information per kursomgång
Kursomgångar saknas för aktuella eller kommande terminer.
Kursplan som PDF
Notera: all information från kursplanen visas i tillgängligt format på denna sida.
Kursplan FSD3602 (VT 2019–)Innehåll och lärandemål
Kursinnehåll
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska deltagaren kunna
- Förklara och diskutera olika metoder som vanligen används för att numeriskt utvärdera ljudgenerering och utbredning i strömmar i fråga om precision och förenkling av den underliggande fysiken.
- Tillämpa beräkningsaeroakustik teori att utföra aeroakustik beräkningar i referensfall inlämningsuppgifter
- Reflektera över och ange numeriska och fysiska för- och nackdelar med olika grader av förenkling och modellering av de underliggande ekvationerna.
- Utvärdera beräknade aero akustik data i fråga om sina begränsningar och föreslå möjliga åtgärder som skulle kunna vidtas för att förbättra noggrannheten och numerisk effektivitet.
Kurslitteratur och förberedelser
Särskild behörighet
Kursen syftar till att ge praktiska kunskaper om beräkningsaeroakustik och riktar sig främst till doktorander i aerodynamik, strömningsmekanik och experimentell aeroakustik. Doktorander inom andra områden kan också ansöka.
Rekommenderade förkunskaper
Studenterna måste vara bekanta med grundläggande strömningsmekanik. Kunskap om numeriska metoder för akustik är fördelaktig.
Kurslitteratur
Kurslitteraturen består av vetenskapliga artiklar och bokkapitel. Litteratur kommer att ges innan varje föreläsning och studenterna borde ha läst den innan närvara vid föreläsningen.
Examination och slutförande
När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.
Betygsskala
Examination
- INLA - Inlämningsuppgift, 3,0 hp, betygsskala: P, F
Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.
Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.
För att klara kursen måste studenten ha deltagit i samtliga föreläsningar och avslutat alla uppgifter.
Övriga krav för slutbetyg
För att slutföra kursen krävs att aktivt delta under föreläsningar och diskussioner. Dessutom måste studenterna på ett tillfredsställande sätt fylla i kursuppgifter och aktivt delta i kursen seminarium, där de kommer att visa att de har uppfyllt lärandemålen.
Examinator
Etiskt förhållningssätt
- Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
- Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
- Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.