Kursen omfattar cirka 160 heltidsstudietimmar. Kursens innehåll omfattar föreläsningar med tillhörande individuella hemuppgifter där studenten läser och granskar relevanta vetenskapliga artiklar, och sammanfattar kunskaperna i form av skriftliga inlämningsuppgifter, samt deltar aktivt i diskussion med andra studenter.
Kursen omfattar ett projekt som består i att självständigt utforma och presentera en strategi för animaliecellodling i syfte att tillverka ett proteinbaserat biologiskt läkemedel, vilket kommuniceras och examineras i form av en projektrapport. Kursen ger även praktisk träning i att utveckla en odlingsprocess med hjälp av datorsimuleringar, s.k. virtuell odling.
Kursen behandlar teori och metodik inom området cellteknologi avseende animalieceller.
Teoretiska begrepp som ingår
- grundläggande tekniker för animaliecellodlingi skakflaska och småskaliga bioreaktorer samt tekniker för odling av animalieceller för tillverkning av biologiska läkemedel (biofarmaceutika)
- beskrivning och användande av stabila expressionssystem (cellinjer)
- översikt över animaliecellers metabolism vid odling och dess tillämpning vid processdesign
- aspekter rörande kommersiell produktion som patientsäkerhet och regelefterlevnad
- celler som produkter
- tillämpning av kunskaper från kursen på utveckling och utformning av odlingsprocesser
Studenten tränas även praktiskt i att
- utveckla ett processflödesschema och strategi för cellodling
- välja lämplig cellinje och expressionssystem
- utveckla en odlingsprocess för industriell tillämpning (begränsningar i uppskalning)
- förståelse för begreppet "God tillvekningssed" (Good Manufacturing Practice, GMP)
- välja patientsäkerhetsnivå och utifrån den utforma en lämplig process
Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna
- visa kunskap om centrala teoretiska begrepp och grundläggande metodik gällande odling av animalieceller, samt färdigheter i att kommunicera, granska, analysera och diskutera kursens ämnen (ÖVN1)
- visa förmåga att använda förvärvad kunskap för att självständigt utforma, motivera och presentera strategier för animaliecellodling i syfte att tillverka ett proteinbaserat biologiskt läkemedel (PRO1)
- visa grundläggande förståelse för möjligheter och begränsningar för tillämpning av animaliecellodlingstekniker för utveckling av biologiska läkemedel, samt reflektera över aspekter av dess användande som rör hållbarhet och etik (PRO1)