Kursen behandlar det tvärvetenskapliga fältet politisk ekologi. Politisk ekologi är en teoretisk och metodologisk ansats för studier av socio-ekologiska system som fokuserar på konflikter, maktförhållanden och den ojämna fördelningen av kostnader och miljövinster. Den syftar till att "politisera" debatten om miljöproblemen, och står i kontrast till en a-politisk ekologi som förklarar miljöfrågor i termer av universella, biologiska eller allmänmänskliga drivkrafter.
Varje seminarium kommer att fokusera på ett nyckelbegrepp inom politisk ekologi och använda en fallstudie artikeln för att illustrera hur detta begrepp "sätts i arbete" i ett verkligt fall.
Kursen består av ett antal seminarier där föreläsningar och diskussioner varvas. Inför varje seminarium kommer studenterna läsa två artiklar, en teoretisk där huvudbegrepp presenteras och en där dessa används i ett case.
Studenten förväntas skriva korta kommentarer på texterna inför seminariet. Två studenter åt gången kommer att ansvara för att syntetisera alla kommentarerna och presentera dem i början av seminariet. En diskussion av denna inledning kommer därefter att äga rum under ledning av läraren. Detta kan även omfatta diskussioner i små grupper, spel, användning av audiovisuellt material, etc.