Kursen är uppdelad i åtta föreläsningar, plus en inledning, en essä och diskussionsmöten. Huvudteman är:
1) Science and Technology Studies: Collectives, Practices, Ontologies, Genealogies
2) Geophysical sciences and modern earth systems
3) Social and cultural production of landscapes
4) Spatializing climate justice
5) Natural resources and geopolitics
6) Constructing the past of contested futures
7) Oral sources for Political Ecology and Environmental History
8) Filmmaking as academic practice
Till varje föreläsningar knyts litteratur som består dels av kanonisk internationell litterature, dels av state-of-the-art litteratur som ger en överblick över den senaste utvecklingen inom området. Litteraturen omfattar cirka 400 sidor totalt för varje kursmoment. Det förekommer såväl obligatorisk som frivillig literatur.
Undervisningen sker i form av seminarier, med kortare introduktioner till litteraturen som ges både av lärare och studerande. Särskild vikt kommer att läggas vid elevernas aktiva diskussioner av kursmaterialet. Studenterna kommer också att skriva och presentera korta textreflektioner i olika akademiska format: Review, kort översikt uppsats, introduktion, konferensbidrag, manuskript, "klassiker revisited" etc. Studenterna lämnar åtminstone en sådan text uppgift per kursmoment / tematiskt område (ca 1000 ord). Studenterna ska också skriva en essä om ca 4 500 ord om ett ämne av central betydelse i och som inte utgör en omedelbar del av studentens doktorsavhandling. Utöver kursuppsatsen ska studenterna utforma en poster som ska presenteras under kursen
Varje temaområde omfattar motsvarande en veckas heltidsstudier. Utöver heldagsseminarier, som äger rum en gång per temaområde, förväntas studenterna träffas i mindre grupper minst en gång per kursavsnitt. De skriftliga uppgifterna kommer att granskas och kommenteras av lärarna. I samband med den slutliga uppsatsen kommer lärarna att ge handledning.