Kursen erbjuder en introduktion till den beslutsanalys som för närvarande praktiseras inom den kritiska samhällsvetenskapen. Studenterna kommer att få en nyanserad förståelse både av klassiska teorier för beslutsanalys så väl som av nyare perspektiv inom fältet. Kursen introducerar ett antal nyckelteman i beslutsteori och ger samtidigt studenterna möjlighet att relatera den kunskapen till sina egna intresseområden och att tillämpa teorierna i en analys av sitt eget forskningsmaterial.
Kursen fokuserar i huvudsak på tillämpandet av beskrivande analys av beslutsfattande i planerings- och policyprocesser i olika former av organisationella, politiska och kulturella kontexter. Det ger även en mer kortfattad introduktion till klassiska normativa beslutsteorier, liksom till beslutsfattande ur ett individperspektiv.
Några av nyckelbegreppen i kursen relaterar till rationalitet i beslutsprocessen, regler för beslutsfattande, makt, förhandlingar, komplexitet och tvetydighet, etik för beslutsfattande och beslutsanalys samt verktyg för beslutsfattande och beslutsdesign. Ett genomgripande tema i kursen är också hållbarhetsaspekterna av beslutsfattande, som kommer att vara återkommande i flera av kursaktiviteterna. Genom hela kursen kommer dessa teman att fungera som grund för att utveckla tillämpade analyser av konkreta fall av beslutsfattande.
Kursen är i första hand baserad på deltagarnas individuella arbete, i vilket de teoretiska perspektiv som presenteras i kurslitteraturen tillämpas i en grundlig analys av en beslutsprocess som deltagarna själva väljer (case). Regelbundna seminarieuppgifter kommer att fungera som stöd i utvecklandet av dessa analyser, liksom de seminarier där det pågående analysarbetet kommer att presenteras och diskuteras. Föreläsningar och workshops kommer utöver detta att erbjuda vidare perspektiv på kursens teman. De slutliga analyserna av fallen kommer sedan att presenteras vid ett slutseminarium där kursansvarig lärare och övriga deltagare ger feedback.