Kursen ger en orientering inom praktik-baserad design- och konstnärlig forskning, ‘research by design’, samt inom vetenskap och teknikstudier. Fokus ligger på samtida, experimentella, kritiska och ‘nyfiken-drivna’ forskningspraktiker med tonvikt på konkreta materialiseringar inom konst, hantverk, teknik och design. Förutom litteraturstudier innehåller kursen presentationer av forskande praktiker och av avslutade forskningsprojekt (doktorsavhandlingar) inom konst och design för att ge en fördjupad förståelse av de undersökningsmetoder och presentationsformer som är aktuella inom ämnesområdet. Detta inbegriper innovativa och transdisciplinära praktiker som utmanar konventioner inom etablerade kunskapsområden, och som kombinerar ett görande med avancerade kunskapsteoretiska och metodologiska perspektiv i syfte att bemöta samhällets utmaningar och tänka om dess grundläggande relationer. Kursen lägger särkild vikt vid olika former av akademiskt skrivande och är lämplig för studenter med en praktisk utbildningsbakgrund som behöver träna på skrivandets hantverk. På grundval av detta innehåll ger kursen studenten möjligheter att reflektera över och utveckla sitt eget arbete i relation till tidigare och samtida former av forskning inom konst, teknik och design.
FAD3102 Begrepp, teorier och experimentella praktiker i konst, teknik och design 7,5 hp

Information per kursomgång
Kursomgångar saknas för aktuella eller kommande terminer.
Kursplan som PDF
Notera: all information från kursplanen visas i tillgängligt format på denna sida.
Kursplan FAD3102 (VT 2019–)Innehåll och lärandemål
Kursinnehåll
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna redogöra för hur ‘görandets’ praktiker och konkret materialisering utgör metoder att uppnå eller forma, representera och förmedla kunskap; redovisa en förmåga att identifiera och kritiskt diskutera transdisciplinära begrepp och teorier inom konst, teknik och design; redogöra för relevanta exempel av experimentella kreativa praktiker i relation till det egna forskningsämnet; framställa en akademisk text lämplig för publikation i ett relevant vetenskapligt sammanhang (tidskrift eller plattform); kritiskt diskutera och förhålla sig till tidigare och pågående konstnärlig eller praktik-baserad forskning inom konst, teknik och design.
Kurslitteratur och förberedelser
Särskild behörighet
Masterexamen eller motsvarande kunskap inom teknik, konst eller design (såsom arkitektur, planering, ingenjör, design, konst eller hantverk) eller närliggande ämnen inom samhällsvetenskap och humaniora. För att kursen ska hållas krävs ett minimum av 5 och ett maximum av 25 studenter.
Kurslitteratur
Kurslitteraturen fastställes av läraren vid kursstart.
Examination och slutförande
När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.
Betygsskala
Examination
- DEL1 - Deltagande, 2,5 hp, betygsskala: P, F
- INL1 - Inlämningsuppgift, 2,5 hp, betygsskala: P, F
- UPP1 - Uppsats, 2,5 hp, betygsskala: P, F
Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.
Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.
Övriga krav för slutbetyg
Kursen examineras i två delar:
- deltagande i seminarier, presentationer och/eller workshops inkl. ev. inlämningsuppgifter (5 hp)
- inlämning av uppsats av tillfredsställande kvalitet samt deltagande i ett avslutande examinationstillfälle, seminarium/projektgenomgång/workshop (2,5 hp)
Examinator
Etiskt förhållningssätt
- Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
- Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
- Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.
Ytterligare information
Kursrum i Canvas
Ges av
Huvudområde
Utbildningsnivå
Övrig information
Kursen är obligatorisk för doktorander inom doktorandprogrammet konst, teknik och design