Genom att utgöra en plattform för undersökningar av de olika praktiker, tekniker, material och metoder som förekommer inom forskningen är kursens inriktad på att utveckla och stärka ämnet konst, teknik och design. Kursen fokuserar huvudsakligen på doktorandernas arbeten men innefattar även presentationer av seniora forskare och inbjudna gäster inom formen av ett högre seminarium. Deltagare ges möjlighet att fördjupa sin kunskap om forskningspraktiker inom ämnet, framställt som ett aktivt, mång- och transdisciplinärt fält präglat av kritiskt tänkande och ett praktiskt ‘görande’ med en uttalad samhällsrelevans. Kursen tar upp forskningens materiella och performativa aspekter – i termer av estetik, etik, den tekniska samt socio-politiska kontexten – genom att diskutera individuella forksningsprojekt i relation till jämförbara exempel och nyckeltexter inom området. Utformad som en serie kritiska möten med specifika praktiker och material ger kursen underlag till en kontinuerlig och vidgad diskussion med fokus på forskningens diskursiva och metodologiska aspekter.
FAD3101 Omtänkande forskningspraktiker i konst, teknik och design 10,0 hp

Information per kursomgång
Kursomgångar saknas för aktuella eller kommande terminer.
Kursplan som PDF
Notera: all information från kursplanen visas i tillgängligt format på denna sida.
Kursplan FAD3101 (HT 2019–)Innehåll och lärandemål
Kursinnehåll
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten vara väl insatt i den mångfald och variation som präglar forskning inom ämnet konst, teknik och design; ha förmågan att redogöra för denna mångfald genom att analysera de diskursiva, estetiska, praktiska och teoretiska implikationerna av olika forskningspraktiker; ha förmågan att presentera sin forskningspraktik i ett för det akademiska sammanhanget lämplig sätt med avseende på tema, material och metod; ha förmågan att respondera på presentationer av andras forskning genom att ställa konstruktiva frågor och ge utvecklande kommentarer; ha förmågan att aktivt delta i ett produktivt akademiskt samtal; förstå och kunna diskutera relationen mellan olika metoder att undersöka, dokumentera, representera och förmedla/sprida forskningsresultat inom konst, teknik och design.
Kurslitteratur och förberedelser
Särskild behörighet
Masterexamen eller motsvarande kunskap inom teknik, konst eller design (såsom arkitektur, planering, ingenjör, design, konst eller hantverk) eller närliggande ämnen inom samhällsvetenskap och humaniora. Kursen är obligatorisk för forskarstuderande inom programmet konst, teknik och design.
Kurslitteratur
Examination och slutförande
När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.
Betygsskala
Examination
- DEL1 - Deltagande, 5,0 hp, betygsskala: P, F
- SEM1 - Seminarier, 5,0 hp, betygsskala: P, F
Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.
Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.
Övriga krav för slutbetyg
Kursen löper under två akademiska år med cirka 10 seminarier per år. För godkännande och tillräkning av kurspoäng krävs deltagande vid minst 8 tillfällen, inklusive en egen presentation och ett uppdrag som respondent, årligen. Deltagare förväntas komma väl förberedda till kurstillfällena, dvs. ha instuderat materialet före presentationen, och medverka i en diskussion på en akademiskt avancerad nivå. Kursens materiella avsättningar och resultat dokumenteras i ett digitalt arkiv, vilket kan innebära tilldelning av extra uppgifter enligt beslut av kursansvarig lärare.
Examinator
Etiskt förhållningssätt
- Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
- Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
- Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.
Ytterligare information
Kursrum i Canvas
Ges av
Huvudområde
Utbildningsnivå
Övrig information
Kursen är obligatorisk för doktorander inom doktorandprogrammet konst, teknik och design. Kursen ges i form av ett högre seminarium som är öppet för allmänheten.