Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida

FA33001 Transportmodellering: Avancerad kurs 7,5 hp

Teoretiskt ramverk för diskret valteori från rationell valteori och beteendeekonomi. Estimering av flexibla valmodeller med bland annat simulering. Statistiskt teoretiskt ramverk för estimering. Jämförelse mellan ansatser inom ekonometri och maskininlärning. Teori för tillgänglighetsanalys, teoretiskt ramverk för fyrstegsmodell och dess varianter, trafikutläggning för bil och kollektivtrafik, modeller för integrerad analys av transporter och markanvändning, tillämpning av fyrstegsmodeller för utvärdering av policyåtgärder riktat mot transporter och markanvändning.

Information per kursomgång

Termin

Information för HT 2024 Start 2024-08-26 programstuderande

Studielokalisering

KTH Campus

Varaktighet
2024-08-26 - 2024-10-27
Perioder
P1 (7,5 hp)
Studietakt

50%

Anmälningskod

51412

Undervisningsform

Normal Dagtid

Undervisningsspråk

Engelska

Kurs-PM
Kurs-PM är inte publicerat
Antal platser

Ingen platsbegränsning

Målgrupp
Ingen information tillagd
Planerade schemamoduler
[object Object]
Schema
Schema är inte publicerat
Del av program
Ingen information tillagd

Kontakt

Examinator
Ingen information tillagd
Kursansvarig
Ingen information tillagd
Lärare
Ingen information tillagd

Kursplan som PDF

Notera: all information från kursplanen visas i tillgängligt format på denna sida.

Kursplan FA33001 (VT 2024–)
Rubriker med innehåll från kursplan FA33001 (VT 2024–) är markerade med en asterisk ( )

Innehåll och lärandemål

Kursinnehåll

Huvudsakligt innehåll omfattar grundläggande teoretiskt ramverk för modellering av diskreta val utifrån centrala teoretiska ansatser inom rationell valteori och beteendeekonomi. Estimering av flexibla diskreta valmodeller omfattande simulering och metoder för stora valmängder samt Hierarkiska Bayesianska modeller, med ett fokus på transportefterfrågemodellering. Teoretisk ansats inom ekonometri respektive maskininlärning, med tillämpning inom transportefterfrågeprognoser. Teori för tillgänglighetsanalys, teoretiskt ramverk för fyrstegsmodell och dess varianter, trafikutläggning för bil och kollektivtrafik, modeller för integrerad analys av transporter och markanvändning, tillämpning av fyrstegsmodeller för utvärdering av policyåtgärder riktat mot transporter och markanvändning.

Lärandemål

  • Med djup redogöra för grundläggande diskret valteori och med skicklighet kunna använda dem i transporterfrågemodellering, inklusive resebaserad och aktivitetsbaserad efterfrågemodellering.
  • Redogöra för grundläggande antaganden för rationell valteori, förväntad och subjektiv nyttoteori, samt beteendeekonomi, och kritisera och diskutera dess användning i tillämpad efterfrågemodellering av transportefterfrågan.
  • Beskriva underliggande statistisk teori för estimering av transportefterfrågemodeller, och dess förhållande till statistisk inferensprövning. Utveckla och estimera flexibla ekonometriska efterfrågemodeller utifrån diskret valmodellering. Redogöra för teori och metod för att estimera diskreta valmodeller med hjälp av simulering och dess tillämpningar.
  • Estimera transportefterfrågemodell på realistiska data med stora valmängder, samt kommunicera och tolka resultaten.
  • Beskriva och med skicklighet använda statistisk teori och tekniker för modellval, tolkning och validering, inkluderande anpassningsmått (goodness-of-fit), korsvalidering och out-of-sample prediktering.
  • Beskriva grundläggande teori för Bayesiansk estimering av hierarkiska modeller. Formulera och estimera en Hierarikisk Bayesiansk modell för multinominella val.
  • Diskutera ansatsen inom ekonometri, och likheter och skillnader med ansats inom maskininlärning, såsom tillämpat på modeller för efterfrågeprognostisering.
  • Utifrån ett teoretiskt perspektiv, diskutera tillämpning av fyrstegsmodell för enkel policyanalys, beskriv dess datakrav och output. Diskutera dess fördelar och begränsningar.
  • Beskriva och i enkla tillämpningar använda nätverksjämvikt och trafikutläggningsteori för bil och kollektivtrafik.
  • Tillämpa transportefterfrågemodell för att analysera integrerade transport- och markanvändningsåtgärder och utvärdera dem utifrån definitioner av hållbarhet, omfattande dimensioner av ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.
  • Kritiskt, kreativt och självständigt formulera relevanta komplexa samhälleliga utmaningar, och hur dessa kan modelleras för utvärdering utifrån ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.

Kurslitteratur och förberedelser

Särskild behörighet

Antagning till relevant forskarutbildningsämne: godkända kurser om minst 60 högskolepoäng på lägst avancerad nivå i ämnet transportsystem, byggvetenskap, samhällsplanering, ekonomi, datavetenskap, fysik, tillämpad matematik eller andra ämnen som bedöms vara direkt relevant. Kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6.

Rekommenderade förkunskaper

Ingen information tillagd

Utrustning

Ingen information tillagd

Kurslitteratur

Ingen information tillagd

Examination och slutförande

När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.

Betygsskala

P, F

Examination

  • EXA1 - Muntlig examination, 2,0 hp, betygsskala: P, F
  • SEM1 - Seminarier, 1,5 hp, betygsskala: P, F
  • TEN1 - Skriftlig examination, 2,0 hp, betygsskala: P, F
  • TEN2 - Skriftlig examination, 2,0 hp, betygsskala: P, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Övriga krav för slutbetyg

Närvaro vid seminarium är obligatoriskt. Examinator får medge annan examinationsform vid frånvaro från högst 20% av seminarierna.

Möjlighet till komplettering

Ingen information tillagd

Möjlighet till plussning

Ingen information tillagd

Examinator

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare information

Kursrum i Canvas

Registrerade studenter hittar information för genomförande av kursen i kursrummet i Canvas. En länk till kursrummet finns under fliken Studier i Personliga menyn vid kursstart.

Ges av

Huvudområde

Denna kurs tillhör inget huvudområde.

Utbildningsnivå

Forskarnivå

Påbyggnad

Ingen information tillagd

Forskarkurs

Forskarkurser på ABE/Transport och systemanalys