Kursen är indelad i tre moduler:
- Grundläggande MR -grundprinciper. Målet med denna modul är att förstå den nödvändiga MR-fysiken som gör det möjligt att generera MRT-bilder.
- MRT-bildsekvenser. Målet med modulen är att förstå grunderna i programmering av MRT-pulssekvenser och få kännedom om de vanligaste MRT-pulssekvenserna som används i klinik och forskning.
- MRT-efterbehandling. Målet är att få kännedom om de mest använda efterbehandlingsverktygen som tillämpas innan ytterligare analys av de insamlade bilderna.
Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
- beskriva mekanismerna för kärnspinnresonans (NMR) och processen för att skapa MR -bilder i skannern.
- designa grundläggande magnetresonanstomografi (MRT)-pulssekvenser för att uppnå optimal kontrast mellan vävnader samtidigt som bildkvalitet, förvärvstid och säkerhetsbegränsningar beaktas.
- beskriva teorin bakom de mest använda MRT-pulssekvenserna som används i kliniker och forskning och deras tillämpningar.
- beskriva de vanligaste bildartefakterna associerade med MRT och hur de kan reduceras/undvikas under avbildning och/eller efterbehandling.
- beskriva de vanligaste efterbehandlingsstegen som används för avancerade MRT-pulssekvenser.
i syfte att:
- förstå de faktorer och parametrar som påverkar kontrast, bildkvalitet och insamlingstid i MRT.
- förstå omfattningen av användning och begränsningar för olika MRT-pulssekvenser.
- välja det lämpligaste arbetsflödet för specifika tillämningar: från att välja de lämpligaste MRT-pulssekvenserna till att rekonstruera och efterbehandla bilderna.
- ha en bred kunskapsbas som kan underlätta förståelsen av litteratur på området.